image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
cr

Заповідна мечеть

Першою і найголовнішою святинею мусульманського світу беззаперечно є Заповідна мечеть, яка знаходиться в священному місті Мекка (сьогодні це територія Королевства Саудівська Аравія). Вона є однією з трьох святинь ісламської віри, до яких згідно з канонами шаріату дозволена проща. На це вказав сам пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага): «Не можна вирушати в дорогу, крім як до трьох мечетей: до цієї моєї мечеті (в Медині), до Заповідної мечеті (в Мецці) та мечеті аль-Акса». (Аль-Бухарі 1179, Муслім 1397).

Історія Заповідної мечеті дуже цікава й давня, вона сягає своїм корінням глибин, саме тому одна з назв цієї мечеті – «Бейту-ль-акдам», що означає – «найдавніший Дім». Її історія почалася задовго до приходу на цей світ пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага), який, в кінці кінців й прославив цей храм.

Найбільш правильна думка, що звів цей храм наш прабатько Адам, та Аллаг знає краще. Достовірно відомо, що Кааба була першим храмом на Землі для поклоніння Єдиному Богу, Творцеві всього сущого:  «Воістину, перший дім(тобто Кааба),зведений людьми – це Дім у Бецці(Мецці), благословення та прямий шлях для світів!»  (Сура «Алі Імран», аят 96)

Одного разу сподвижник пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага) на ім’я Абу Зарр запитав заключного посланця Всевишнього: «Яка мечеть була споруджена раніше за інших?» На що Пророк (мир йому і благословення Аллага) відповів: «Мечеть аль-Харам» (Аль-Бухарі і Муслім).

Тобто Господь з самого початку попіклувався про людей, аби в них було священне місце де б вони могли служити віддано Йому одному:

«Аллаг зробив Каабу заповідним домом, опорою для людей, і встановив заборонений місяць і жертовних тварин із прикрасами. Це для того, щоб знали ви — Аллагу відомо те, що на небесах і на землі, і що Аллаг про кожну річ Знаючий!» (Сура «Аль-Маіда», аят 97)

Раніше вся Заповідна мечеть була представлена лише Каабою, прямокутною будовою, і не було того колосального архітектурного комплексу, який є зараз, він з’явився набагато пізніше, коли стало необхідністю розширення площі мечеті. Але, не дивлячись, на всю красу і прикрашення мечеті, її центром і кульмінацією залишається Кааба, як місце де робиться таваф (ритуальний обхід), який є своєрідною формою молитви, але динамічної, в русі, саме тому весь час обходу навколо Кааби супроводжується молитвами (дуа), згідно з сунною (повчання) пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага).

Ібрагім (він же пророк Авраам) є ключовою фігурою, яка відігравала значущу роль у відновленні храму єдинобожжя, який занепав:

«Ось Ми вказали Ібрагіму на місце для Дому: «Нічого не додавай Мені в поклонінні та очищай Мій Дім для тих, хто здійснює обхід навколо нього, звершує молитву й низько вклоняється!» (Сура «Хадж», аят 26)

Каабу звів Ібрагім разом із своїм старшим сином Ісмаїлом, останній підносив батьку каміння, а патріарх пророків укладав каміння. Передається, що вони будували Каабу на фундаменті Адама (мир йому). Також до сьогодні збережено місце, на якому стояв Ібрагім, коли клав цеглу і будував Божий Дім. Цей камінь отримав назву «макам Ібрагім», тобто «місце Ібрагіма», на ньому лишились відбитки його ніг, про це місце також згадується в Корані:

«Ось Ми зробили Дім місцем зібрання та захисту для людей. Тож зробіть місце Ібрагіма місцем молитви!» (Сура Бакара, аят 125)

З часом, під впливом Сатани і через викривлення правильних переконань та істинної віри єдинобожжя, люди впали в багатобожжя, і араби почали робити дерев’яних та кам’яних ідолів навколо Кааби, яким служили і робили акти поклоніння. Навіть передається, що всередині Кааби були зображення Ібрагіма та Ісмаїла (мир їм). Цих ідолів нараховувалось аж 360. Хоч тогочасні араби й лишили деякі сліди релігії Авраама, але в той же час вони внесли в неї багато нового, того що не було її частиною.

Далі вже пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) був тим оновлювачем, який очистив релігію Ібрагіма та її символ – священну Каабу, Заповідну мечеть від ідолів, знищивши їх вщент. До його приходу плем’я курейшитів взялося перебудувати Каабу, бо вона була сильно пошкоджена від сильної повіні. Вони дещо змінили форму Кааби, зменшивши її довжину, піднявши стіни, зробивши дах та вносячи ще деякі корективи. За переказом, курейшити вчинили так, тому що не мали достатньо «чистих» коштів, тобто таких, які не були отримані незаконним шляхом (лихварство, грабунки тощо)  і тому відновили Каабу в тих формах, на які були спроможні.

З пророчою місією останнього посланця Бога – Мухаммада, Заповідна мечеть стає центром ісламської цивілізації, окрім хаджу (велике паломництво) та умри (мале паломництво), вона є місцем збору всієї ісламської умми (громади), вона стає символом Ісламу, духовною столицею безмежної ісламської держави. Також пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) вказав на інші переваги цієї святині; наприклад, він повідомив, що одна молитва, звершена в Забороненій мечеті в сто тисяч разів краща аніж в будь-якій іншій мечеті. Також він вказав на воду Замзам, яка є водою з однойменного джерела, яке витікає з-під Кааби, ця вода воістину благословенна, вона має великі цілющі властивості. Передається наступне від Ібн Аббаса: «Краща вода на землі – вода «Зам-Зам». Вона має приємний смак і зцілює від хвороб».

Також передається, що пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) сказав: «Воістину, вона – благословення, воістину, вона – ситна їжа» (Муслім)

Також Заповідна мечеть є напрямком молитви (кибла) для мусульман усього світу аж до сьогодні. Мусульманин, де б він не жив, в Африці чи в Азії, в Америці чи Європі, п’ять разів на день звертається в сторону Мекки, в сторону Заповідної мечеті під час своєї молитви. Про це йдеться в Корані:

«Ми бачили, як блукав небом погляд твій. І Ми спрямували тебе до кибли, якою ти будеш задоволений. Поверни ж своє обличчя у бік Забороненої Мечеті! І де б ви не були, повертайте обличчя своє саме у цей бік». (Сура «Бакара», аят 144)

Кааба також перебудовувалася після пророка Мухаммада(мир йому і благословення Аллага). Це сталося за часів протистояння Абдуллаха ібн Зубейра з омеядами. В 64 році по гіджрі, внаслідок осади Мекки, було зруйновано Каабу і правитель Хіджазу Ібн Зубейр вирішив відбудувати Каабу, але вже в її початкових розмірах. В цьому питанні він зсилався на пророрка (мир йому і благословення Аллага), який вказував на те, що спочатку Кааба мала інший вигляд:

Аль-Бухарі і Муслім повідомляють, що Пророк (хай благословить його Аллаг і вітає) сказав Айші (нехай буде задоволений нею Аллаг): «О, Айша, якби твій народ не був ще недавно в невірї, я б наказав зруйнувати Дім, додав би до нього те, чого він був позбавлений, опустив би його на землю і зробив у ньому західні і східні двері, повернувшись таким чином до основи Ісламу».

Абдуллах ібн Зубейр аргументував свою ініціативу тим, що він може зробити те, на що вказав пророк (мир йому і благословення Аллага) та не боїться людського осуду. Що власне він і зробив. Але це згодом не сподобалося Абдульмаліку ібн Марвану і він наказав повернути Каабу в той стан, в якому вона була за часів перебудови курейшитами.

З того часу Кааба не перебудовувалася, вона реставрувалася, ремонтувалася, змінювалася територія навколо неї, але сама Кааба лишалася незмінною. З часом територія мечеті збільшувалася і збільшувалася, адже кількість паломників і бажаючих відвідати її постійно зростала.

Нижче наводяться дані за яких часів і як зростала площа Заповідної мечеті:

За часів сподвижників Пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага)

Омар ібн аль-Хаттаб (17 рік по хіджрі) – 560 кв. м.

Усман ібн Аффан (26 рік по хіджрі)  – 1710 кв. м.

Розширення періоду Омейядів

Абдуллаг ібн Зубейр (65 рік по хіджрі) – 3340 кв. м.

Валід ібн Абдуль-Малік (91 рік по хіджрі) – …. немає даних

Розширення періоду Аббасидів

Абу Джаафар аль-Мансур (137 – 140 роки по хіджрі) – 5320 кв. м.

Мухаммад аль-Махді (160 – 164 роки по хіджрі) – 15020 кв. м.

Аль-Мутадид Білляг (284 рік по хіджрі) – 1320 кв. м.

Аль-Муктадир Білляг (306 рік по хіджрі) –  950 кв. м.

Розширення за часів сучасної Саудівської держави періоду

Абдул Азіз Аль Сауд (1375-1396 роки по хіджрі) – 125900 кв. м.

Фагд бін Абдуль-Азіз Аль Сауд (1406 рік по хіджрі) – 42000 кв. м.

Абдуллаг бін Абдул-Азіз Аль Сауд (1428 рік по хіджрі) – 1,470 млн. кв. м.

За останні 20 років були зроблені масштабні зміни, мечеть зараз має три поверхи, на кожному з яких можна звершувати обхід навколо Кааби, є умови для звершення обрядів для літніх людей та інвалідів, мається велика кількість брам через які люди можуть безперешкодно заходити і виходити, з них основні чотири брами, над кожною з яких здіймаються два величезних мінарети по 98 метрів у висоту. Зараз загальна площа мечеті становить 1 470 000 квадратних метра. Постійно йде вдосконалення інфраструктури мечеті, адже сама мечеть являє собою місто в місті, де працюють тисячі працівників, де функціонують десятки різних служб, де одночасно може знаходитись більше мільйона вірян! Якщо у майбутньому виникне потреба ще розширити Заповідну мечеть, то у розпорядженні будівельників може бути вся площа Мекки з її околицями.

Кордони Заповідної території

На сьогоднішній день це найбільша мечеть у світі, в духовному значенні це найбільша святиня Ісламу. Гострим питанням на протязі всієї історії було питання безпеки прочан, адже велика кількість вірян створювала тисняву, через яку часто гинули люди. Сьогодні цього немає, завдяки системі управління людськими потоками, коли групи вірян розміщують так, аби уникнути скупчення людей.

Немає сумніву, що і надалі для всього мусульманського світу ця мечеть буде головним символом послання усіх пророків, символом єдинобожжя, символом єднання людей на засадах віри, праведності і братерства.

Ігор Демур

Коментарі закриті.

Повідомляєтся що Ібн ’Умар (нехай буде вдоволений ним та його батьком Аллаг!), сказав:

«Я чув, як Посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага!) сказав: «Іслам зведений на п’яти [стовпах]: свідчити, що немає бога, окрім Аллага, і Мухаммад – Посланець Аллага, звершувати молитву, сплачувати закят, здійснювати паломництво до Дому, постити у Рамадан».