Warning: file_get_contents(http://ipwhois.app/json/18.208.203.36): failed to open stream: Connection timed out in /home/lifeisla/dumk.org/www/wp-content/themes/dumk-theme/salat/salat-time.php on line 37
Мечеть Пророка (мир йому і благословення Аллага) | Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим
image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
cr

Мечеть Пророка (мир йому і благословення Аллага)

Другою по значенню святинею в Ісламі є мечеть Пророка (мир йому і благословення Аллага), вона знаходиться в Медині, першій столиці ісламської умми, куди зробив переселення пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) від переслідувань мекканців – курайшитів. Це вібдулося в 622р. за юліанським календарем. Тоді пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) прибув до Ясрібу (стара назва Медини), де його урочисто зустрічали жителі міста. Верблюдиця Пророка (мир йому і благословення Аллага) зупинилася біля дому одного сподвижника – Абу Аюба аль-Ансарі, де вирішив зупинитися посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага). Поряд з будинком ансара було звалище, яке використовувалося як випас для худоби, також там росли пальми. Пророк Аллага (мир йому і благословення Аллага) захотів купити цю ділянку, яка була у власності двох сиріт: Сахля і Сухейля. Вони, в свою чергу, через повагу до Пророка (мир йому і благословення Аллага) відмовилися брати плату і запропонували йому дану землю в дар. Але від цього відмовився сам Пророк (мир йому і благословення Аллага) і наказав виплатити їм суму в 10 динарів. Після цього мусульмани прийнялися розчищати землю, викорчовувати пальми. Після очищення території почалося будівництво самої мечеті. Вона будувалася зі звичайної цегли, всередині стояли пальмові стовбури, обмазані глиною, а дах був зроблений з пальмових гілок. Оздоблення мечеті було дуже скромним і навіть аскетичним. Всередині не було ніяких прикрас і малюнків, дух мечеті ніс скромність і простоту.

Мечеть Пророка за часів пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага)

Пізніше сам Пророк (мир йому і благословення Аллага) перебудував мечеть, це сталося після перемоги над юдеями в Хайбарі. І, в решті-решт, сам обранець Аллага (мир йому і благословення Аллага) був похований біля мечеті, адже сказано:

«Пророків ховають там, де вони померли».

Кімнати дружин пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага) знаходилися поряд з мечеттю, стіни їх кімнат були стіною мечеті. Тому фактично мечеть була внутрішнім двором посланця Аллага (мир йому і благословення Аллага). Ці кімнати отримали назву «худжурат»(кімнати), вони часто згадуються в різноманітних хадисах. З часом, у зв’язку з перебудовою і розширенням мечеті, ці кімнати ввійшли до складу мечеті. Також поряд з Пророком (мир йому і благословення Аллага) поховані праведні халіфи Абу Бакр і Усман, тому зараз, коли мусульмани відвідують могилу пророка Мухаммада в Медині і вітають його («Мир тобі, о пророк!»), вони також вітають його наближених сподвижників Абу Бакра і Умара (нехай Аллаг буде задоволений ними). Загально площа мечеті за часів пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага) становила 1050 кв. м.

Мечеть Пророка за часів пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага)

Абу Бакр не перебудовував мечеть Пророка (мир йому і благословення Аллага), так як сам правив недовго, але це зробив вже другий праведний халіф – Умар ібн аль-Хаттаб. Він суттєво розширив мечеть, адже Медина продовжувала лишатися столицею Халіфату, мусульманська громада суттєво зросла і відповідно мечеть вже не могла вміщувати таку кількість вірян. Що ж зробив Умар? Худжри (кімнати) дружин Пророка (мир йому і благословення Аллага), прилеглі до східної стіни, не були порушені, двір був розширений на захід, а на південь і на північ були додані затінені аркади – реваки, так що з півдня до території мечеті був приєднаний будинок Аббаса (нехай буде задоволений ним Аллаг). У трьох стінах було влаштовано по два входи, – люди могли швидко заповнити мечеть, коли чули заклик муедзіна. До того ж, при Умарі (нехай буде задоволений ним Аллаг) були використані ті ж матеріали, що і за часів Пророка (мир йому і благословення Аллага).

Також цікавий факт. Як відомо, спочатку киблою (напрямком молитви) для мусульман був Аль-Кудс (Єрусалим), але згодом Аллаг наказав змінити напрямок молитви на Каабу, Заповідну мечеть (Месджід аль-Харам). Тому, до того як було отримане це одкровення, мусульмани Медини зверталися на Північ, в сторону Єрусалиму.

В мечеті був облаштований навіс (суффа), але коли була змінена кибла, то мусульмани почали звершувати молитви на Південь, але старий навіс лишився на північній стороні. Це місце стало притулком для нужденних мусульман і безхатченків, там завжди перебувала певна кількість людей, їх називали аглю-суффа, тобто «мешканці навісу». Один з найвідоміших «жителів навісу» був Абу Хурейра, сподвижник, який передав найбільшу кількість хадисів від Пророка (мир йому і благословення Аллага).

Через 12 років після перебудови мечеті Умаром ібн аль-Хаттабом, другий праведний халіф Усман (нехай буде задоволений ним Аллаг) розширює мечеть майже на 500 кв. м., використовуючи інші матеріали: аркади, навколишній двір замикаються стіною з каменю; пальмові стовбури замінюються кам’яними опорами, зводиться дах з міцного тикового дерева, привезеного з Індії. У стіні Кібли вперше споруджується міхраб, і понині відомий як міхраб Усмана (нехай буде задоволений ним Аллаг).

У період правління Омейядів, а саме Умара ібн Абд аль-Азіза, Мечеть Пророка була перебудована заново і настільки розширена, що кімнати дружин пророка виявилися всередині будівлі. У зв’язку з тим, що могила Мухаммада (мир йому і благословення Аллага) перебувала в кімнаті Айші, всередину мечеті була введена тільки її частина. Стіни, споруди і колони були зведені з каменю і цегли і облицьовані мармуром. Тоді ж були збудовані перші чотири мінарети мечеті Пророка.

Що характерно, так це те, що мединська мечеть стала прототипом інших мечетей по всьому світу. Це прямокутний двір і високі мінарети по бокам мечеті, такі мечеті ми можемо спостерігати в різних куточках ісламського світу.

У 778-781 роках абасидський халіф аль-Махді провів чергову реконструкцію мечеті, значно розширивши її в північному напрямку. Аналогічні роботи проводилися і в 817 році в період правління абасидского халіфа аль-Мамуна. У 1180 році халіф ан-Насир побудував на території мечеті спеціальну кімнату, куди зібрав речі, які збереглися від пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага)  і його сподвижників (одяг, предмети побуту тощо). Також, вже за часів абасидів, над могилою Пророка (мир йому і благословення Аллага) була зведена п’ятигранна споруда, пізніше перекрита куполом, який зараз зеленого кольору і таким лишається вже понад 150 років. До цього ж він був пофарбований в різні кольори – білий, фіолетовий, синій.

Поряд з кімнатою Пророка (мир йому і благословення Аллага) знаходиться важливе місце для мусульман, куди намагаються потрапити прочани – Ар-Рауда, місце між кімнатою пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага) і його мінбаром, це місце він виділив особливо: «Між моєю домівкою і мінбаром розташована Рауда – один з райських садів» (аль-Бухарі, і Муслім).

На самому початку правління династії мамлюків (1250-1517 рр.) мечеть переживала важкі часи. У п’ятницю на початку Рамадана 1256 р. в мечеті виникла пожежа, що охопила всю будівлю, – майже вся вона згоріла. Абасидський халіф Мутасім під час хаджу 1257 р надіслав майстрів, інструменти та матеріали, щоб почати відновлення мечеті. Дерево та інші будівельні матеріали були надіслані з Ємену та Єгипту, а зведення мечеті закінчилося вже за султана Бейбарса. За тривалий період мамлюкського патронажу в Аравії Мечеть Пророка (мир йому і благословення Аллага) не раз ремонтувалася і оновлювалася.

В османський період виділяються кошти для підтримки двох святинь (Заповідної мечеті і мечеті Пророка), відбуваються певні перебудови, створюються вакуфи по утриманню святинь і по забезпеченню усім необхідним прочан. Ця роль покровителя стала більш вагомою після того як Селім Явуз в 1517 році зайняв Єгипет і водночас став хранителем ісламських святинь.

Однак самі фундаментальні роботи були проведені султаном Абд аль-Маджидом в 1849-1861 роках, коли будівлю фактично було побудовано заново по частинах. Тобто старі стіни замінялися новими, більш фундаментальними.

Мечеть Пророка завжди грала винятково важливу роль в житті мусульманської громади. Як це прийнято в Ісламі, тут регулярно відбувалися релігійні обряди. В мечеті вчили студентів, працював суд, а також проходили громадські збори і свята. Поряд з мечеттю знаходиться відоме кладовище «Баки аль-Гаркад», де були поховані сотні сподвижників пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага). Також мечеть має особливе значення і є місцем, де поклоніння Всевишньому Аллагу має надзвичайну силу, адже сам посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага) сказав: «Молитва в мечеті Пророка краще, ніж тисяча молитов, звершених в інших мечетях, крім мечеті Кааби» (аль-Бухарі, Муслім).

Сьогодні «Масджид ан-Набаві» – діюча мусульманська мечеть і місце масового паломництва для прихильників Ісламу з усього світу. Одночасно всередині Мечеті Пророка можуть перебувати до 600 тисяч віруючих, а під час хаджу їх кількість доходить до 1 млн осіб. Сучасний розмір Мечеті Пророка перевищує початкову будову приблизно в 100 разів! У нинішній час площа мечеті разом з територією навколо неї, призначеної для молитов, становить 400500 кв. м.

Величезна мечеть є справжнім шедевром інженерної думки. Вона має 10 мінаретів, висота яких доходить до 105 метрів. Підлоги і стіни архітектурної пам’ятки прикрашені різнобарвним мармуром. В наші дні комплекс включає 27 молитовних залів-двориків, кожен з яких покритий розсувним куполом. Також «фішкою» мечеті є гігантські парасольки, які розкриваються і закриваються протягом дня. На територію Мечеті Пророка можна потрапити через 89 входів. Мечеть має сучасну систему кондиціонування. У прямокутні підстави тисяч колон вставлені спеціальні металеві решітки і прохолодне повітря сюди надходить від станції кондиціонування, розташованої в 7 км від мечеті, тому навіть в найспекотніший день всередині ніколи не буває жарко.

Схема розширення мечеті Пророка (мир йому і благословення Аллага) за різних часів

Ця мечеть – символ сили Ісламу, адже становлення ісламської громади і держави відбулося саме тут. Поява мечетей як культових і суспільних споруд, азану і багатьох інших законоположень Ісламу з’явились саме в мединський період Ісламу. І все це було безпосередньо пов’язано  з мечеттю Пророка (мир йому і благословення Аллага), яку він будував власними руками, яка стала серцем ісламської умми та яка є прагненням мільйонів прочан сьогодні, і яка зостанеться символом Слави Божої і Його Могутності.

Ігор Демур

 

Коментарі закриті.

Від  Абу Хафса ’Умара ібн аль-Хаттаба (нехай буде вдоволений ним Аллаг!) передається:

«Я чув, як Посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага!) сказав: «Усі вчинки – лише [згідно] з намірами, і кожна людина одержить лише за намірами. Тож у того, хто здійснив переселення6 заради Аллага і Посланця Його, переселення буде [зараховане] як [здійснене] заради Аллага і Посланця Його, а хто ж здійснив переселення заради земних благ чи жінки, щоб узяти шлюб з нею, то переселення його буде [зараховане] як здійснене заради того, заради чого він його здійснив».