Warning: file_get_contents(http://ipwhois.app/json/54.235.6.60): failed to open stream: Connection timed out in /home/lifeisla/dumk.org/www/wp-content/themes/dumk-theme/salat/salat-time.php on line 37
Мечеть Аль-Акса | Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим
image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
cr

Мечеть Аль-Акса

Одного разу пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) сказав: «Не можна вирушати в дорогу, крім як до трьох мечетей: до цієї моєї мечеті (в Медині), до Заповідної мечеті (в Мецці) та мечеті аль-Акса (в Єрусалимі)». (Аль-Бухарі 1179, Муслім 1397).

В даному хадисі говориться про три святині Ісламу і про останню з них ми поговоримо сьогодні. Мечеть «Аль-Акса» перекладається як «віддалена мечеть», вона була другим храмом служіння одному Богові на Землі: Муслім передає від Абу Зарра: «Одного разу я запитав: «О посланець Аллага, яка мечеть була побудована на землі першою?». Він відповів: «Заповідна мечеть (Аль-Масджид aль-Харам)». Я запитав: «А після неї?» Він відповів: «Віддалена мечеть (Аль-Масджид aль-Акса)». Я запитав: «А скільки років пройшло між побудовою однієї й іншої?» Він відповів: «Сорок років», після чого додав: “Вся земля є мечеттю («масджид»- місце для поклоніння), і де б не застав тебе час молитви , виконуй її».

Хто саме побудував першим мечеть Аль-Аксу? Деякі вчені сходяться на тому, що її звів Адам, як і Заповідну мечеть, а вже відновив її в повній красі пророк Сулейман (мир йому). Після Сулеймана було знищення храму вавилонянами під проводом Навузардана в 586 році до нашої ери. Потім він був знову відновлений Зоровавелем, нащадком пророка Давида (мир йому) після повернення юдеїв з вавилонського полону. І вже другий храм був знищений римлянами в 70 році нашої ери за чергове повстання юдеїв. Єрусалимський храм був знищений, він був зрівняний з землею, а в часи імператор Адріан, після повстання Бар-Кохби, навіть заборонив юдеям селитися в Єрусалимі. Пізніше Римська імперія прийняла християнство як державну релігію, але відношення до Храму і храмової гори не змінилося. Там довгі роки був смітник, звалище і ніхто не прагнув відновити цей храм, можливо це пов’язано з вірою християн, що лише Месія зможе відновити Храм. Але, так чи інакше, в такому жалюгідному стані, зустріли це місце перші мусульмани, сподвижники пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага), які знову відкрили Кудс (Єрусалим). Учні пророка Мухаммада прекрасно знали про святість Кудса, його околиць та мечеті аль-Акса, адже сам Коран говорить про це: «Слава Тому, Хто переніс уночі раба Свого з Мечеті Забороненої до Мечеті Віддаленої(аль-Акси) задля того, щоб показати йому частину знамень Наших. Ми благословили околиці її, і Він — Всечуючий, Всевидячий!» (Сура Ісра, аят 1).

Тому Умар ібн-аль-Хаттаб, правитель правовірних того часу, одразу наказав звести на місці мечеті Аль-Акса молельню кімнату, де власне і звершував молитви. Пізніше, вже наприкінці сьомого і на початку восьмого століття нашої ери, за правління Омеядів відбулолся грандіозне будівництво споруд храмової гори (яка вся вважаться територією аль-Акси). Це і центральна споруда комплексу – мечеть «Купол скелі». Це і молельня (мусолля) Марвані, молельня Бурака, мечеть «аль-Киблі». З тих пір лише природні катаклізми (землетруси) руйнували споруди, збудовані омеядами, основні ж будівлі лишились незмінними до сьогодні. Коли хрестоносці захопили Святу Землю, то храмову гору захопили лицарі тамплієри, себто храмовники. Вони зробили з мечеті аль-Акса свою резиденцію, де знаходилась церква. Салахудін Аюбі знов відкрив Святу Землю і відновив мечеть аль-Аксу як культову споруду. Потім довгий час історії цієї мечеті припадає на правління Високої Порти, яка керувала Шамом (історична область сучасного Лівану, Сирії, Палестини) аж до падіння Османської держави і поділ колишніх земель імперії між європейськими державами. Палестина, разом з Кудсом відійшла до Великої Британії аж до 1948 року, коли припинилась дія мандату і було проголошено про створення держави Ізраїль. Невдоволення мусульман тим, що їхні землі передали іншій державі було неймовірним, це викликало ряд воєн, які отримали назву арабо-ізраїльські і які не припиняються до сьогодні, адже мусульмани були несправедливо позбавленні своїх земель, святинь і власного управління і тому воєнне, соціальне, конфесійне протистояння в Палестині не припиняються і носять перманентний характер.

Також мечеть аль-Акса є першою киблою мусульман, тобто напрямком звершення молитв (намазів). Це було на початку періоду, коли молитва (намаз) стала обов’язковою в Ісламі. Ось як про це розповідає один із сподвижників пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага): Від аль-Бара бін Азіба, нехай буде задоволений ним Аллаг, який сказав: «Я молився разом з посланцем Аллага, мир йому і благословення Аллага, в сторону Кудса протягом шістнадцяти або сімнадцяти місяців, а потім ми повернулись до кибли в Мецці». (Аль-Бухарі і Муслім)

Коли було наказано звершувати молитву в сторону мечеті аль-Акса, то пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) покорився наказу свого Господа. Цей наказ був отриманий під час відомої події – аль-Ісра ва аль-мірадж (перенесення і вознесіння). Це було наприкінці мекканського періоду. Незабаром Пророк (мир йому і благословення Аллага) разом зі своїми сподвижниками зробили переселення в Медину. Як відомо, в Медині проживали юдейські племена бану Надір, бану Курейза, бану Кайнука. Деякі з юдеїв прийняли Іслам, такі як Абдуллах ібн Салям, але більшість з-них не увірували в Пророка (мир йому і благословення Аллага) і почали вести себе зарозуміло і зверхньо, висміювали мусульман і докоряли їм, що вони звертаються в намазі до Кудса. Пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) дуже хотів, аби напрямком молитви стала Заповідна мечеть і тоді Аллаг зіслав наступний аят: «Нерозумні люди скажуть: «Що відвернуло їх від кибли, до якої поверталися вони?» Скажи: «Аллагу належить схід і захід, і веде Він до шляху прямого того, кого побажає! Так Ми спрямували вашу громаду на середній шлях, щоб ви були свідками для людей, а посланець щоб був свідком для вас. Попередню киблу Ми зробили лише для того, щоб дізнатися, хто піде за посланцем, а хто відвернеться від нього. Це було важкою справою, окрім як для тих, кого Аллаг повів шляхом прямим. Аллаг ніколи не зробить марною віру вашу, адже Аллаг Лагідний та Милосердний до людей! Ми бачили, як блукав небом погляд твій. І Ми спрямували тебе до кибли, якою ти будеш задоволений. Поверни ж своє обличчя у бік Забороненої Мечеті! І де б ви не були, повертайте обличчя своє саме у цей бік. Воістину, ті, яким дано Писання, знають, що саме такою є істина від Господа їхнього. Аллаг не омине того, що робите ви». (Сура Бакара, аят 142-144)

Також серед особливостей мечеті аль-Акса є те, що вона є місцем, куди пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) був перенесений і вже звідти здійнявся на небеса. Під час тієї подорожі пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) зустрічав інших пророків, здійнявся на сьоме небо до Лотосу крайньої Межі, отримав наказ від Аллага звершувати щоденний п’ятиразовий намаз, в самій мечеті аль-Акса він читав колективний намаз разом з іншими пророками в якості імама (керівника).

Також мечеть аль-Акса це одна з-трьох мечетей де за один прочитаний намаз отримується багатократна винагорода. Відомо, що ця нагорода багатократно перевершує молитву в інших місцях, окрім мечеті Пророка і Заповідної мечеті.

Передається від Абу Зарра, нехай буде задоволений ним Аллаг: «Одного разу перебуваючи разом посланцем Аллага, мир йому і благословення Аллага, ми обговорювали, яка з двох мечетей більш шанована: мечеть посланця Аллага або та, що в Кудсе. І посланець Аллага, мир йому і благословення Аллага, сказав: «Однак намаз в моїй мечеті краще, ніж чотири намаза в Кудсе, і як же прекрасно це місце намазу. І навіть якщо у людини буде ділянка розміром з вуздечку, звідки видно Кудс, це краще для нього, ніж весь цей світ повністю» або він сказав: ” весь цей світ і все, що в ньому є”» . (привів аль-Хакім, назвавши його достовірним, з чим погодилися аз-Захабі).

На рахунок архітектури та оздоблення самої мечеті, то мечеть є історичною і духовною пам’яткою світової цивілізації. Достатньо одного прикладу – купол мечеті «Куббату-с-сахра» є візитівкою самого Кудса для всього світу. Сама мечеть складається з семи галерей – центральної, трьох з західної сторони, трьох з східного боку. Мечеть «Купол скелі» знаходиться в центрі архітектурного комплексу аль-Акса і тому часто мечеть аль-Аксу асоціюють з мечеттю «Куббату-с-сахра», насправді ж остання входить в межі території Віддаленої мечеті. Сама мечеть Купол скелі названа так через те, що всередині неї знаходиться скеля, з якої здіймався пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) на небеса. Підлога всередині прикрашена мозаїкою, а при підході – свинцевими пластинами. Арочні перекриття, маса мармурових колон і кам’яних стовпів вражають. Безліч входів зроблено в мечеть: з півночі сім дверей, кілька дверей з південної, східної, західної сторони. Стіни наполовину прикриті білим мармуром, а вище – чудові мозаїки. Це величезна за своїми розмірами мечеть – 5000 осіб можуть поміститися на п’ятничні молитви. Також кількість брам до аль-Акси складає 14.

Варто зазначити, що аль-Кудс, як місто шанується не тільки мусульманами, але і християнами. Саме в цьому місті знаходиться головний храм християнського світу – «Храм Гробу Господнього». У церкві розташовані дві святині: Голгофа і «Гроб Господній». Ці місця за християнською традицією пов’язані із Ісусом Христом. Споруджена 335 року. Руйнувалася декілька разів у 614, 1009, 1244 роках. Перебудовувалася у 616—626 роках, після Першого хрестового походу, у 1130—1147 роках, а також 1555 році. Частково реставрована у 1809—1810 роках. Храмовий комплекс довкола церкви належить Єрусалимській Православній Церкві. Церква поділена між різними християнськими конфесіями — католицькою, грецькою православною, вірменською, коптською, сирійською та ефіопською церквами.

Дуже важливо, в контексті вищезазначеного сказати, що Ісус (мир йому) визнається в Ісламі, в якості пророка Божого. В Священному Корані він згадуєтеся 25 разів. Згадуєтеся його народження, його життя і чудеса, заклик до Синів Ізраїля виконувати заповіді Божі. Існує навіть окрема сура «Марія», в якій згадуєтеся мати Ісуса та історії з її життя. В 60 сурі Корана згадуються апостоли Ісуса, як приклад наслідування для віруючих. Також в Корані згадуються слова й самого Ісуса.

Згідно ісламської традиції Всевишній Аллаг не дав вбити Свого пророка і чинити наруги над ним, і підніс його до Себе, задля того, аби наприкінці часів він з’явився знову як пророк-воїтель і переможець.

Ось Аллаг сказав: «О Іса! Я упокою тебе і піднесу тебе до Себе, і Я очищу тебе від тих, які не увірували. І Я дам можливість тим, які пішли за тобою, мати перевагу над тими, які не увірували — аж до Дня Воскресіння. А потім до Мене повернетесь ви! І Я розсуджу між вами те, про що ви сперечаєтесь!”(Коран 3:55).

Важливо підкреслити, що місія Ісуса згідно з ісламським віровченням полягала в заклику людей до єдинобожжя, служінні Единому Богові, праведності, виконанні заповідей Всевишнього. Саме цьому він навчав людей під час своїх подорожей Палестиною.

На сьогодні становище навколо мечеті аль-Акси дуже складне, це пов’язано з окупацією Кудса та арабо-ізраїльською війною. Потрапляння до однієї з головних святинь Ісламу цілком залежить від Ізраїльської влади. Також відбуваються напади радикально налаштованих юдеїв, ультраортодоксів на мечеть аль-Акса. Вони живуть мрією оновити Храм Соломона. Але як це можливо та якою ціною? Ми просимо Всевишнього Аллага аби Він врятував святиню релігій від будь якої несправедливості і зробив її місцем спокою, поклоніння і служіння Творцеві.

Ігор Демур

Коментарі закриті.

Повідомляєтся що Ібн ’Умар (нехай буде вдоволений ним та його батьком Аллаг!), сказав:

«Я чув, як Посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага!) сказав: «Іслам зведений на п’яти [стовпах]: свідчити, що немає бога, окрім Аллага, і Мухаммад – Посланець Аллага, звершувати молитву, сплачувати закят, здійснювати паломництво до Дому, постити у Рамадан».