Warning: file_get_contents(http://ipwhois.app/json/54.172.169.199): failed to open stream: Connection timed out in /home/lifeisla/dumk.org/www/wp-content/themes/dumk-theme/salat/salat-time.php on line 37
Підсумки Всеукраїнського конкурсу дитячих творчих робіт «Майбутнє трьох святинь» | Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим
image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
cr

Підсумки Всеукраїнського конкурсу дитячих творчих робіт «Майбутнє трьох святинь»

19 червня 2019 р. у стінах київського представництва Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим підвели підсумки Всеукраїнського конкурсу дитячих творчих робіт «Майбутнє трьох святинь».

Традиційно захід відкрили з читання аятів Благородного Корану: «Слава Тому, Хто переніс уночі раба Свого з Мечеті Забороненої до Мечеті Віддаленої задля того, щоб показати йому частину знамень Наших. Ми благословили околиці її, і Він — Всечуючий, Всевидячий! І Ми дарували Мусі Писання та зробили його прямим шляхом для синів Ісраїля: «Не беріть Покровителем нікого, крім Мене» (Коран 17:1-2).

Основною метою конкурсу було пробудити у дітей інтерес до історії і сьогоднішнього стану трьох ісламських святинь: мечеті Аль-Харам в Мецці, мечеті Пророка (мир йому і благословення Аллага) в Медині і мечеті Аль-Акса в аль-Кудсі. Учасникам пропонувалося зобразити, якими вони бачать ці мечеті в майбутньому. Учасники були повинні самостійно виконати свою роботу, а також викласти свою концепцію в письмовій формі.

Усього надійшло 21 робота від дітей Києва, Київської області, Черкас, Луцька, Львова та Львівської області.

Муфтій Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим Айдер Рустемов у своїй вітальній промові зазначив: «Діти – наше майбутнє, майбутнє всього прогресу і розвитку. Примітним є слова президента США Джона Кеннеді, який в 1961 році пояснив успіхи СРСР в освоєнні космосу так: «Радянська освіта – найкраща у світі. Ми повинні багато чого з неї взяти. СРСР виграв космічну гонку за шкільною партою». Коли я вчився в університеті наш викладач по арабської лінгвістики також згадував про ці слова Кеннеді і говорив, що крім іншого в США було проведено опитування серед дітей: як би ви полетіли в космос? І зібраними відповідями скористалися в розробці нових наукових технологій. Не знаю наскільки це достовірно, але тим не менше фактом залишається те, що в середньовіччя поети писали про літаючі килими, а потім з’явилися літаки, вертольоти і космічні ракети. Те, що здавалося немислимим вчора, сьогодні стає реальністю. І в цьому ключі дитяча фантазія – є джерело криниць. Ми хотіли за допомогою попереднього, цього і інша Аллах наступних конкурсів, щоб наші дітки міркували про майбутнє нашої громади, про те, як відродити час слави і величі ісламської умми, адже по суті саме з приходом ісламу людство знайшло нові можливості вийти з поклоніння створеним до поклоніння Творця створених, а разом з цим вирватися з пут інквізиції і застою, перейшовши в так звану епоху ренесансу. Перші туалети, ванні, гігієна, перша лікарня, перший університет, нуль, алгебра, і багато іншого – все це – починання ісламської умми, які успішно були перейнято і розвинені далі.

Той, хто бере участь і стежить за нашою діяльністю, гадаю, звернуть увагу на те, що і попередній конкурс з читання Корану, і даний по творчості, були спрямовані на виявлення неабиякого дитячого мислення, на виявлення тих дітей, які розмірковують і не обмежуються просто заучування , якщо мова йде про Коран (що безумовно дуже важливо, бо Коран – це Слово Аллага) і просто вмінням красиво зобразити, якщо мова йде про образотворче мистецтво. Тому вельмишановні члени журі взяли для себе в даному конкурсі за основу 4 критерії щодо оцінювання роботи дітей. Це: знання минулого 3 святинь, зв’язок з сьогоденням (тобто знання і поінформованість про існуючі проблеми), пропонована перспектива – ідея пов’язана з майбутнім, і, нарешті, творчість.

Безсумнівно, що майбутнє ісламської умми в цілому в першу чергу залежить від майбутнього наших 3 великих святинь!»

Після промови Муфтія учасникам та гостям фінальної частини Конкурсу було запропоновано переглянути невеличкі але дуже змістовні відеоролики про історію, минуле, сучасність і проблеми з якими стикаються а наш час три ісламські святині.

Після перегляду відеороликів було розпочато урочисту церемонію нагородження.

Перше місце і головний приз 15000 грн. здобула 13-річна Абібуллаева Султаніє. В описі до своєї роботи Султаніє пише: «Аль Харам… Не зміненим я залишила Каабу, тому що, вона збереглася ще з часів пророка Ібрахіма (мир йому). Додатково змінити я вирішила будівлю яка оточує мечеть.  Яку я виконала в стилі параметризм.  Звичні мінарети я замінила на альтернативні із вставками затемненого скла…».

«Мечеть Пророка (мир йому і благословення Аллага) в Медині. Подивившись на малюнок наш погляд падає на саму мечеть.  На рішення залишити її в звичному фасад вплинула те, що вона виглядає стильно і в той же час відображає традиції минулого»

«Мечеть Аль-Акса… Від оригінальної мечеті я залишила лише купол, замінивши його метеріал затемненим склом.  Мені здається, що таким чином ми усунемо потрапляння безлічі тепла У будівлю і зробимо його більш комфортним.  Також варто збільшити площу будівлі для того, щоб в майбутньому відвідати мечеть могло ще більше людей.  Так само я фасад, Більшу частину фасаду мечеті я повністю змінила склом…»

Друге місце і приз у розмірі 10000 грн. здобув 11-річний Ясін Селімгереєв. В описі до своєї роботи Ясін пише: «… Кааба повернеться в свої первинні розміри. Кімната Аіші, де похований Пророк (мир йому і благословення Аллага), Абу Бакр і Умар буде знову відділена від мечеті Пророка (мир йому). Всі мусульмани зможуть легко відвідувати аль-Акса і будуть відрізняти її від купола скелі. Аравійський півострів стане квітучим садом …» Половину коштів Ясін передав на будівництво нової мечеті в селі Чайки.

Трете місце і приз у розмірі 5000 грн. здобула 6-річна Кича Софія. В описі до своєї роботи Софія пише: «…щоб усім було зручно пересуватися по такій величезній території, я намалювала скляний тунель, по якому в майбутньому буде ін ша Аллаг пересуватися швидкісний потяг. На цьому потязі відвідувачі зможуть швидко і головне – безпечно – потрапляти у різні куточки мечеті і не створюватимуть тісняву …»

Журі вирішило нагородити за 4 місце п’ятьох учасників конкурсу:  Рустемова Разан, Куртбедінова Сайме, Кучук Мелек, Кучук Марьям, Кипцар Дария, які отримали символічну нагороду у розмірі 500 грн. та подарунки, оскільки відрізнилися своєю творчістю та яскравими ідеями:

«…Інша Аллаг у майбутньому у світі буде господствувати релігія Іслам. І буде існувати одна держава Халіфат …»

«… Мечеть аль-Акса. Інша Аллаг в мечеті буде автоматична самооборона. При нападанні на мечеть вона буде вмикатися …»

«… Я зобразила мусульман різних національностей, яких об’єднує Іслам. Мусульмани різних національностей пов’язані між собою тієї ж ниткою, що пов’язує ці 3 мечеті – віра в Аллага … »

«… У своїй роботі я показала, що обіцянка Аллаха обов’язково збудиться і справедливість Ісламу пошириться на весь світ …»

«… Часи змінюються, з’являються нові технології. Те, що раніше здавалося фантастикою, стає реальністю – літаки, мобільні телефони, Інтернет тощо, але основа життя завжди є незамінною – Віра в Аллага…»

Також за участь у конкурсі втішними подарунками а також почесними грамотами були нагороджені всі учасники конкурсу.

Прес-центр ДУМАРК

Коментарі закриті.

Повідомляєтся що Ібн ’Умар (нехай буде вдоволений ним та його батьком Аллаг!), сказав:

«Я чув, як Посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага!) сказав: «Іслам зведений на п’яти [стовпах]: свідчити, що немає бога, окрім Аллага, і Мухаммад – Посланець Аллага, звершувати молитву, сплачувати закят, здійснювати паломництво до Дому, постити у Рамадан».