Warning: file_get_contents(http://ipwhois.app/json/3.239.214.173): failed to open stream: Connection timed out in /home/lifeisla/dumk.org/www/wp-content/themes/dumk-theme/salat/salat-time.php on line 37
МЕЧЕТЬ ПРОРОКА (МИР ЙОМУ) В МЕДИНІ | Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим
image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
cr

МЕЧЕТЬ ПРОРОКА (МИР ЙОМУ) В МЕДИНІ

Другою по значенню святинею в Ісламі є мечеть Пророка (мир йому), вона знаходиться в Медині, першій столиці ісламської умми, куди зробив переселення пророк Мухаммад (мир йому) від переслідувань мекканців – курайшитів. Це вібдулося в 622р. за юліанським календарем. Тоді він прибув до Ясрібу (стара назва Медини), де його урочисто зустрічали жителі міста. Його верблюдиця зупинилася біля дому одного сподвижника – Абу Аюба аль-Ансарі, де і вирішив зупинитися посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага). Поряд з будинком ансара було звалище, яке використовувалося як випас для худоби, також там росли пальми. Пророк Аллага (мир йому і благословення Аллага) захотів купити цю ділянку, яка була у власності двох сиріт: Сахля і Сухейля. Вони, в свою чергу, через повагу до Пророка (мир йому) відмовилися брати плату і запропонували йому дану землю в дар. Але від цього відмовився сам Пророк (мир йому і благословення Аллага) і наказав виплатити їм суму в 10 динарів. Після цього мусульмани прийнялися розчищати землю, викорчовувати пальми та почали будівництво самої мечеті зі звичайної цегли. Всередині встановили пальмові стовбури, обмазані глиною, а дах був зроблений з пальмових гілок. Оздоблення мечеті було дуже скромним. Всередині не було ніяких прикрас і малюнків, дух мечеті ніс скромність і простоту.

 

Пізніше сам Пророк (мир йому і благословення Аллага) перебудував мечеть, це сталося після перемоги над юдеями в Хайбарі. І, в решті-решт, сам обранець Аллага (мир йому і благословення Аллага) був похований біля мечеті, адже сказано:

«Пророків ховають там, де вони померли».

 

Поряд з кімнатою Пророка (мир йому) знаходиться важливе місце для мусульман, куди намагаються потрапити прочани – Ар-Рауда, місце між кімнатою пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага) і його мінбаром, це місце він виділив особливо: «Між моєю домівкою і мінбаром розташована Рауда — один з райських садів» (аль-Бухарі, і Муслім).

 

Загальна площа мечеті за часів пророка Мухаммада (мир йому) становила 1050 кв. м.

Абу Бакр не перебудовував мечеть Пророка (мир йому і благословення Аллага), так як сам правив недовго, але це зробив вже другий праведний халіф – Умар ібн аль-Хаттаб. Він суттєво розширив мечеть, адже Медина продовжувала лишатися столицею Халіфату, мусульманська громада суттєво зросла і відповідно мечеть вже не могла вміщувати таку кількість вірян. Що ж зробив Умар? Худжри (кімнати) дружин Пророка (мир йому і благословення Аллага), прилеглі до східної стіни, не були порушені, двір був розширений на захід, а на південь і на північ були додані затінені аркади — реваки, так що з півдня до території мечеті був приєднаний будинок Аббаса (нехай буде задоволений ним Аллаг). У трьох стінах було влаштовано по два входи, — люди могли швидко заповнити мечеть, коли чули заклик муедзіна. До того ж, при Умарі (нехай буде задоволений ним Аллаг) були використані ті ж матеріали, що і за часів Пророка (мир йому і благословення Аллага).

 

Через 12 років після перебудови мечеті Умаром ібн аль-Хаттабом, другий праведний халіф Усман (нехай буде задоволений ним Аллаг) розширює мечеть майже на 500 кв. м., використовуючи інші матеріали: аркади, навколишній двір замикаються стіною з каменю; пальмові стовбури замінюються кам’яними опорами, зводиться дах з міцного тикового дерева, привезеного з Індії. У стіні Кібли вперше споруджується міхраб, і понині відомий як міхраб Усмана (нехай буде задоволений ним Аллаг).

 

У період правління Умара ібн Абд аль-Азіза Мечеть Пророка була перебудована заново і розширена. Стіни, споруди і колони були зведені з каменю і цегли і облицьовані мармуром. Тоді ж були збудовані перші чотири мінарети мечеті Пророка.

За часів Абасидських халіфів у 778-781 роках  було проведено декілька реконструкцій мечеті. А також на території мечеті було побудовано спеціальну кімнату, куди було зібрано речі, які збереглися від пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага)  і його сподвижників (одяг, предмети побуту тощо). Над могилою Пророка (мир йому і благословення Аллага) була зведена п’ятигранна споруда, пізніше перекрита куполом, який зараз зеленого.

 

За правління династії Мамлюків (1250-1517 рр.) мечеть переживала важкі часи. В 1256 р. в мечеті виникла пожежа, що охопила всю будівлю, — майже вся вона згоріла. Під час хаджу 1257 р. Халіф Мутасім надіслав майстрів, інструменти та матеріали, щоб почати відновлення мечеті. Будівельні матеріали були надіслані з Ємену та Єгипту. За період мамлюкського патронажу в Аравії Мечеть Пророка (мир йому і благословення Аллага) не раз ремонтувалася і оновлювалася.

В османський період виділяються кошти для підтримки двох святинь, відбуваються перебудови, створюються вакуфи по утриманню святинь і по забезпеченню усім необхідним прочан. Однак самі фундаментальні роботи були проведені султаном Абд аль-Маджидом в 1849-1861 роках, коли будівлю фактично було побудовано заново по частинах. Тобто старі стіни замінялися новими, більш фундаментальними.

Величезна мечеть є справжнім шедевром інженерної думки. Вона має 10 мінаретів, висота яких доходить до 105 метрів. Підлоги і стіни архітектурної пам’ятки прикрашені різнобарвним мармуром. В наші дні комплекс включає 27 молитовних залів-двориків, кожен з яких покритий розсувним куполом. Також «фішкою» мечеті є гігантські парасольки, які розкриваються і закриваються протягом дня. На територію Мечеті Пророка можна потрапити через 89 входів. Мечеть має сучасну систему кондиціонування. У прямокутні підстави тисяч колон вставлені спеціальні металеві решітки і прохолодне повітря сюди надходить від станції кондиціонування, розташованої в 7 км від мечеті, тому навіть в найспекотніший день всередині ніколи не буває жарко.

 

Мечеть Пророка завжди грала винятково важливу роль в житті мусульманської громади. Як це прийнято в Ісламі, тут регулярно відбувалися релігійні обряди. В мечеті вчили студентів, працював суд, а також проходили громадські збори і свята. Поряд з мечеттю знаходиться відоме кладовище «Баки аль-Гаркад», де були поховані сотні сподвижників пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага). Також мечеть має особливе значення і є місцем, де поклоніння Всевишньому Аллагу має надзвичайну силу, адже сам посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага) сказав: «Молитва в мечеті Пророка краще, ніж тисяча молитов, звершених в інших мечетях, крім мечеті Кааби» (аль-Бухарі, Муслім).

Сьогодні «Масджид ан-Набаві» — діюча мусульманська мечеть і місце масового відвідування для прихильників Ісламу з усього світу. Одночасно всередині Мечеті Пророка можуть перебувати до 600 тисяч віруючих, а під час хаджу їх кількість доходить до 1 млн осіб. Сучасний розмір Мечеті Пророка перевищує початкову будову приблизно в 100 разів! У нинішній час площа мечеті разом з територією навколо неї, призначеної для молитов, становить 400500 кв. м.

Ця мечеть – символ сили Ісламу, адже становлення ісламської громади і держави відбулося саме тут. Поява мечетей як культових і суспільних споруд, азану і багатьох інших законоположень Ісламу з’явились саме в мединський період Ісламу. І все це було безпосередньо пов’язано  з мечеттю Пророка (мир йому і благословення Аллага), яку він будував власними руками, яка стала серцем ісламської умми та яка є прагненням мільйонів прочан сьогодні, і яка зостанеться символом Слави Божої і Його Могутності.

Коментарі закриті.

Повідомляєтся що Ібн ’Умар (нехай буде вдоволений ним та його батьком Аллаг!), сказав:

«Я чув, як Посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага!) сказав: «Іслам зведений на п’яти [стовпах]: свідчити, що немає бога, окрім Аллага, і Мухаммад – Посланець Аллага, звершувати молитву, сплачувати закят, здійснювати паломництво до Дому, постити у Рамадан».