image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
cr

ДУМАРК виносить «Питання порушення релігійних свобод в окупованому Криму» на міжнародну арену

Духовне управління мусульман Автономної Республіки провело низку зустрічей з посольствами та консульствами світових держав, на яких обговорювалися питання переслідування кримських татар, мусульман Криму за релігійною приналежністю.

Так, з метою налагодження контактів та плідної комунікації для запобігання маніпулювання РФ на міжнародних площадках релігійним фактором, Муфтій Криму надіслав листа до дипкорпусу світових держав, які представлені в Україні, в якому зазначив,  що кримські татари – це багатостраждальний народ, підданий знищенню у 21 столітті – столітті свободи, захисту прав людини та релігійної совісті!

Геноцид кримських татар почався з першої окупації Криму Росією у 1783 р. Друга хвиля геноциду припала на знищення більшовиками всієї верхівки кримських татар, масові розстріли у 1917-1918 рр., 1921-1922 рр., 1937-1938 рр. Третя – депортація кримських татар в 1944 р. на Урал та в Середню Азію, де по 1956 р. в усіх місцях поселення кримських татар діяв комендантський режим (був заборонений виїзд за межі населених пунктів). І, нарешті, четверта хвиля – анексія Криму Російською Федерацією в 2014 р.

На всіх проведених зустрічах Муфтій Криму акцентував увагу шановних послів на те, що “РО “ДУМАРК” не займається політикою, оскільки це – пряма компетенція політичних інституцій кримськотатарського народу – Курултая та Меджлісу. Однак для запобігання каверзного маніпулювання РФ на міжнародних майданчиках та платформах, а також в інформаційному просторі, релігійним фактором, ми як релігійний інститут кримських татар вимушені інформувати політиків та дипмісії про справжнє становище релігійних свобод в Криму”. Яскравим прикладом є те, що «РФ намагається (використовуючи продажне духовенство в Криму як це було і після першої анексії в 1783 р.) піарити зведення соборної мечеті у м. Акмесджіт (колишній Сімферополь), тоді як всього за період окупації Криму зафіксовано 16 випадків підпалів, пограбувань і осквернення мечетей і лише 1 злочинець спійманий; 17 мечетей відключені від електроенергії та води  і це відбувалося у благословенний місяць Рамазан! Подібних прикладів велика кількість, однак в першу чергу привертає увагу засудження наших співвітчизників за надуманими звинуваченнями в участі в Хізб ат-Тахрір, де класично використовуються доноси продажного духовенства в Криму та анонімних свідків, також працівників так званого “муфтіяту Криму”», – підкреслив пан Муфтій.

На даний момент на запрошення Муфтія відгукнулось Посольство Туреччини – зустріч із повноважним послом Турецької Республіки в Україні, паном Йонетом Джан Тезелєм відбулася в стінах посольства у м. Київ 9.04.2019. Після цього була проведена зустріч вже з колишнім вельмишановним послом Палестини в Україні, доктором Мохаммедом Аль-Асаадом, також в стінах посольства. Керівник консульсько-правового відділу пан Єнс Краус Массе Федеративної Республіки Німеччина відвідав Київське представництво Муфтіяту Криму 25.07.2019р. На запит пана Муфтія відгукнулося також і Посольство Франції. Зустріч з Першим радником Посольства Франції в Україні  Крістофом Ле Рігольор та Першим секретарем Посольства Франції в Україні Люсьен Таллє пройшла у представництві РО “ДУМАРК” м. Києва 9 вересня.

На зустрічах Муфтій Криму висвітлив представникам дипмісій проблеми, з якими стикаються кримські татари на окупованому півострові; як російський окупант використовує фактор релігії для фабрикації кримінальних справ, утисків та планомірного витіснення корінного народу з території Криму, з метою заселення окупованого півострову громадянами Російської Федерації.

Представники дипмісій рішуче засудили дії окупаційної влади та виразили свою підтримку кримськотатарському народові, пообіцявши свою допомогу у вирішенні тих чи інших проблем в рамках своєї компетенції.

В даному контексті слід підкреслити, що Муфтій Криму 29.07.2019 з офіційною делегацією України, яку очолював лідер кримськотатарського народу пан Мустафа Джемілєв, відвідав Королівство Саудівської Аравії, де була проведена зустріч з Міністром у справах ісламу, призову та настанови Абдулатіфом бін Абдулазізом Аль-Шейхом.

На зустрічах Муфтій Криму та голова Ради улемів Сулейман Хайруллаєв розповідали представникам дипмісій про еволюцію духовної інституції кримських татар. В цьому контексті Сулейман Хайруллаєв підкреслив значення платформи Ради улемів, яка слугує своєрідним  «фільтром» запобігання феномену некомпетентних та продажних муфтіїв, як показала практика та історія нашого народу.

На превеликий жаль, мусимо констатувати факт, що окрім посольства Турецької Республіки, посла Палестини в Україні та окремо Міністерства у справах ісламу, призову та настанови КСА, традиційні мусульманські країни поки що ніяк не відреагували на запит Муфтія Криму комунікувати з метою захисту релігійних прав та свобод кримських татар, мусульман Криму. Ми сподіваємося, що причиною цієї затримки служить дипломатична «ротація», яка відбувається у цей період, а також сезон літніх відпусток, та маємо надію, що ситуація виправиться.

Прес-центр ДУМАРК

Коментарі закриті.

Від  Абу Хафса ’Умара ібн аль-Хаттаба (нехай буде вдоволений ним Аллаг!) передається:

«Я чув, як Посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага!) сказав: «Усі вчинки – лише [згідно] з намірами, і кожна людина одержить лише за намірами. Тож у того, хто здійснив переселення6 заради Аллага і Посланця Його, переселення буде [зараховане] як [здійснене] заради Аллага і Посланця Його, а хто ж здійснив переселення заради земних благ чи жінки, щоб узяти шлюб з нею, то переселення його буде [зараховане] як здійснене заради того, заради чого він його здійснив».