image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
cr

Муфтій Криму зустрівся з Президентом Зеленським

Вчора, 4 грудня, Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з духовними лідерами, главами релігійних організацій.

В першу чергу Президент України подякував усім за зустріч, яка була проведена до інавгурації, за підтримку та заклик до миру. Глава держави у своїй промові зазначив: “Ми – різні, у нас різні конфесії, церкви, мечеті, синагоги тощо. І це нормально, тому що у нас велика, дуже красива, іноді зі складнощами, але наша дорога країна. Дуже вірю у вас”. Після чого Володимир Олександрович закликав церкви та релігійні організації підтримати мирні ініціативи української влади на переговорах з лідерами країн “нормандського формату”.

Далі духовні лідери звернулися до глави держави з побажаннями та словами підтримки. Зокрема, муфтій Криму у своєму зверненні підкреслив, що “події 2014 року, окупація Криму Російською Федерацією, показали не на словах, а на ділі, що Крим без кримських татар не може бути українським”.

Лідер мусульман Криму відзначив, що сьогодні в окупованому Криму нагнітання страху, переслідування кримських татар, мусульман, справжніх патріотів України все ще тривають – понад 60 в’язнів Кремля, близько 200 дітей, які залишилися без батьків. Духовний лідер мусульман Криму закликав Президента пам’ятати про це на майбутній зустрічі в “нормандському форматі” і звернувся до Президента з проханням заявити про окупований Крим у вступному слові, навіть якщо це не вдасться зробити в рамках обговорення порядку. “Люди в Криму будуть чекати цього, для них це дуже важливо”, – зазначив  Айдер Іса оглу.

У зверненні до Президента України муфтій Криму також приєднався до всього сказаного щодо законопроекту №0931, а також щодо необхідність доопрацювання шкільних підручників, в яких є некоректні висловлювання, котрі ображають релігійні почуття мусульман, підкресливши, що раніше ДУМ АРК зверталася до Міністерства культури з цього питання. Міністр культури, молоді і спорту України Володимир Володимирович Бородянський, який також був присутній на зустрічі, взяв зауваження до уваги і обіцяв вирішити дану проблему.

Насамкінець муфтій Криму висловив стурбованість тим, що останнім часом мусульман інших національностей (зокрема тих, що переслідуються Росією) видворяють без суду і слідства з України. Муфтій Криму зазначив, що такі випадки дають привід громадськості припускати, що останнім часом спецслужби України почали тісно співпрацювати з ФСБ Росії і такі віяння вже присутні в соціальних мережах, що негативно відбивається на іміджі нашої країни. Президент України попросив передавати подібну інформацію у вигляді конкретних кейсів безпосередньо співробітникам офісу Президента, зазначивши, що офіс  Президента працює в “турбо режимі” і буде реагувати на подібні ситуації. На завершення свого виступу духовний лідер мусульман побажав Президенту мудрості, сили і рішучості.

Прес-служба ДУМ АРК

Коментарі закриті.

Повідомляєтся що Ібн ’Умар (нехай буде вдоволений ним та його батьком Аллаг!), сказав:

«Я чув, як Посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага!) сказав: «Іслам зведений на п’яти [стовпах]: свідчити, що немає бога, окрім Аллага, і Мухаммад – Посланець Аллага, звершувати молитву, сплачувати закят, здійснювати паломництво до Дому, постити у Рамадан».