image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
cr

Рішення Ради улемів ДУМ АРК від 20 квітня 2020

В ім’ям Аллага Всемилостивого, Милостивого!

Рішення Ради улемів ДУМ АРК

Уся хвала Аллагу, Господу світів! Мир та благословення пророку Мухаммаду, його родині та всім його сподвижникам.

20 квітня 2020 року в м. Київ відбулося 9 (дев’яте) засідання Ради улемів релегійної організації «Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим» на якому були ухвалені наступні рішення:

1. Спостерігати за молодиком місяці Рамадан 23 квітня 2020 року, і виходячи з результатів спостереження оголосити дату 1 (першого) дня місяця Рамадан ввечері 23 квітня.

Згідно звіту Комітету спостереження за молодиком від 24 березня 2020 року Комітетом не було встановлено молодик місяця Шаабан, він також не був встановлений іншими членами Всесвітньої комісії за спостереженням молодика, таким чином було визначено, що 25 березня 2020 року буде 30 (тридцятим) днем місяця Раджаб, а 1 (першим) число місяця Шаабан 1441 р. по хіджрі буде відповідати 26 березня 2020 року. Виходячи з цього, 29 число місяця Шаабан будет відповідати 23 квітня 2020 року, саме в цей день уповноважений Комітет має спостерігати зо молодиком місяця Рамадан.

2. Затвердити розмір нісабу на 2020 рік у розмірі – 8021 грн.

Радою улемів було затверджено нісаб (мінімальний розмір вільних коштів у власності особи, з якого обов’язково платять закат) на 2020 рік. Згідно всіх загально традиційних ісламських правових шкіл (ханафітська, шафіїтська, малікітська, ханбалітська) закят (обов’язкова милостинь) має виплачуватися із коштів (у будь-якій валюті) якщо їх сума досягла еквіваленту 85 г. золота, чи 595 г. срібла. Таким чином нісаб в 2020 році має становити 8021 грн. Таке рішення обґрунтоване тим, що нісаб зі срібла — це 595 г., а з золота 85 г. у вигляді монет або банківських зливків, поточна ціна 1 г. срібла — 13,48 грн (на 17.04.2020). (13,48х595=8021 грн.), поточна ціна 1 г. золота – 1504,54 грн. (на 17.04.2020). (1504,54х85=127886 грн.). У разі різниці між вартістю нісабу золота та срібла, беручи до уваги те що закят є правом бідних та нужденних, та керуючись принципом богобоязливості та надійності, закят слід виплачувати якщо сума коштів досягла мінімально необхідного рівня, в нашому випадку це 595 г. срібла – що дорівнює 8021 грн.

3. Затвердити розмір милостині розговіння (закат аль-фітр) на 2020 рік у розмірі 100 грн. з людини.

Було затвержено грошовий еквівалент милостині розговіння (закят аль-фітр) на 2020 рік, у розмірі 100 грн. з людини, на підставі середньої ціни рису за 2.675 кг (1 са’а). Також було запропоновано виплачувати милостиню розговіння (закят аль-фітр) як продуктами, так і грішми, згідно ханафітського мазхабу і вчинків деяких сподвижників і їх послідовників.

4. Порядок поховання мусульман, які померли внаслідок коронавірусу та інших особливонебезпечні інфекційніхвороб.

Радою улемів було ухвалено порядок поховання мусульман, які померли внаслідок коронавірусу та інших особливо небезпечні інфекційні хвороб. Зокрема:

– Мусульманина, який помер внаслідок коронавірусу та інших особливо небезпечних інфекційних захворювань, необхідно омити, укутати в саван, зробити над ним джаназа-намаз і поховати, як будь-якого іншого мусульманина, який помер внаслідок не інфекційної хвороби. При цьому, необхідно дотримуватися всіх запобіжних заходів, зокрема, омивати померлого в засобах індивідуального захисту, спецодязі, масці, гумових рукавичках та ін.

– Якщо у людини, що омиває покійника є побоювання, що вірус чи інфекція може перейти на нього, то згідно ханафітському мазхабу (див. «Марики аль-Фалях», стр. 463),  дозволяється омити людину водою не торкаючись тіла, якщо і це є неможливим, тоді необхідно обмежитися тайяммумом (протиранням землею), залишивши повноцінне омивання водою, але переходити до цього можна лише в крайньому випадку.

– Кремація (спалення) або інші методи, які не відповідають нормам Шаріату, в Ісламі категорично заборонені (харам).

– У випадку, якщо тіло померлого неможливо отримати, джаназа-намаз за такою людиною читається як за зникшого безвісті.

Голова Зборів Ради Улемів

Е.І. Хайруллаєв

Рішення Ради улемів ДУМ АРК № 9 від 20.04.2020р.

Коментарі закриті.

Повідомляєтся що Ібн ’Умар (нехай буде вдоволений ним та його батьком Аллаг!), сказав:

«Я чув, як Посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага!) сказав: «Іслам зведений на п’яти [стовпах]: свідчити, що немає бога, окрім Аллага, і Мухаммад – Посланець Аллага, звершувати молитву, сплачувати закят, здійснювати паломництво до Дому, постити у Рамадан».