image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
uk

ДУМК здійснив свій перший міжнародний візит в Управління у справах релігії Туреччини

З ім’ям Аллаха Всемилостивого і Милостивого!
Хвала Всевишньому ДУМК здійснив свій 1 міжнародний візит в Управління у справах релігії Туреччини (Діянет). В рамках 4-денної програми з 4.04.2017 по 7.04.2017 муфтій ДУМК Рустемов Айдер і глава Ради улемів Хайруллаєв Сулейман познайомилися з главою Діянет пр. Мехмет Гермезом, відвідали різні підвідомчі Управлінню департаменти. Зокрема, делегація ДУМК розповіла про себе та свою проектну діяльність департаменту зовнішніх зв’язків, Вищій Раді у справах релігії, департаменту з питань хаджу і умри, департаменту у справах освіти, Вакфу Управління.
По завершенню програми в Анкарі делегація ДУМК відвідала Міністерство закордонних справ Туреччини. Далі муфтій ДУМК і глава Ради улемів відвідали муфтія Стамбула пр. Хасана Каміль Йилмаза, Центр ісламських досліджень (İSAM) та вищій релігійний навчальний заклад “Хасекі” (Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi).
На всіх зустрічах муфтій ДУМК і глава Ради улемів акцентували увагу приймаючої Сторони на минулих і нинішніх репресіях кримскотатрского народу, на те, що геноцид кримскотатрского народу триває в 21 столітті в гібридної формі за допомогою політичних і релігійних ярликів. Делегати ДУМК планомірно і докладно розкривали справжній стан кримських татар, переслідуємих в першу чергу за національною ознакою, а також в т.ч. і за релігійною; становище близько 25000 кримських татар, мусульман вимушено залишивших свою Батьківщину.
На кожній зустрічі підвідомчі департаменти Діянет докладно розповідали про побудову своєї роботи, ділилися 93 річним досвідом роботи, відповідали на питання, що виникають у делегації ДУМК. У бурхливому обговоренні практичних питань Сторони шукали точки дотику і можливості творити добро спільно. Зокрема, ДУМК звернулось в Діянет з проханням направити в регіони компактного проживання кримських татар на материковій Україні хафізів, релігійних імамів, які знають Коран напам’ять для проведення колективних таравіх намазів, духовних настанов та уроків. Організація роздачі нужденним та бідним продовольчих пайків (арзаків) в місяць Рамазан, заклання жертовних тварин на свято Курбан і розподіл м’яса серед малозабезпечених сімей – також проекти ДУМК, в яких Діянет висловив готовність сприяти та надати посильну допомогу.
Крім знайомства, обміну знанням і досвідом, твердим наміром тісно співпрацювати кожну зустріч можна охарактеризувати як високий приклад тюркської гостинності, пунктуальності й організованості за що ДУМК висловлює свою глибоку вдячність.

Comments are closed.

İbn Ümer (Allah ondan ve babasından razı olsun) bildirgen edi (aytqan edi):
“Peyğamberimiz (Allahnıñ selâm ve rizası onıñ üzerinde olsun) dedi ki: ” İslam 5 şartta quruldı: Allahtan başqa ilah (tañrı) yoq ve Muhammed Onıñ resulü (elçisi) şeadet etmek; namaz qılmaq; zekât bermek; Allahnıñ Evine hac yapmaq, Ramazanda oraza tutmaq”.