image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
uk

Звернення – ініціювання щодо проведення у 2019 році Всеукраїнського з’їзду мусульманських громад

23листопада 2018 року одне з декількох офіційно зареєстрованих в Україні мусульманських Духовних управлінь в чергове проводить захід, що презентується ними як з’їзд мусульман України. Назва дуже гучна та офіційна, проте цей захід є лише з’їздом послідовників саме цього Духовного управління, і він ніяк не презентує думки та позиції всіх мусульман нашої країни, адже в Україні функціонують ще декілька офіційно зареєстрованих мусульманських Духовних управлінь, регіональних об’єднань, та чимала кількість незалежних мусульманських релігійних громад.

Нажаль, існуючі в Україні мусульманські релігійні організації поки ще не спромоглися проводити спільні заходи на Всеукраїнському рівні, які б сприяли більш тісної взаємодії між ними.

З метою більшої консолідації мусульман на тлі великого запиту на консолідацію всього українського суспільства, мусульманські Духовні управління, включаючи Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим, Духовне Управління мусульман України «Умма» незалежні громади, та інші мусульманські організації України, ініціюють проведення в першій половні 2019 року Всеукраїнського з’їзду мусульманських громад, для участі в якому будуть запрошені всі мусульманські громади та організації України.
Задля підготовки та проведення Всеукраїнського з’їзду мусульманських громад, в найкоротші терміни буде створено відповідну Робочу групу, до складу якої будуть запрошені представники всіх мусульманських організацій.

Впевнені, саме такий Всеукраїнський з’їзд, що буде покликаний долучити до внутрішньо конфесійного діалогу всіх мусульман України, включаючи мусульман тимчасово окупованих Російською Федерацією Автономної Республіки Крим і міста Севастополю та окремих районів Донецької та Луганської областей, дозволить на гідному рівні презентувати думки, бажання, та об’єднану позицію мусульманських громад та організацій нашої країни.

Всевишній Аллаh у Священному Корані характеризуючи образ віруючих мусульман, поруч з молитвою та пожертвами, наказує нам радитись між собою у справах: «Які відповідають своєму Господу, звершують молитву, радяться між собою у справах, та жертвують із того, чим Ми їх наділили» (42:38). А Посланець Аллаhа пророк Мухаммад (мир йому!) сказав: «Якщо вашими керівниками будуть найкращі з вас, а заможні будуть щедрими, а ваші справи будуть вирішуватись за допомогою наради між вами, тоді вам краще бути на землі».
Звертаючись до цих текстів, констатуємо, що для мусульман є природним мати між собою діалог, нараду та взаємну повагу, а також запрошувати до цього діалогу всі мусульманські громади України.

Comments are closed.

Abu Havsa Umar ibn al-Hattab (Allah ondan razı olsun) bildirgenine köre: “Men, Allahnıñ Peyğamberi (sallaLLahu aleyhi ve sellim), aytqanını eşitken edim: “Bütün areketler yalıñız niyetlerge köre (qabul etilir) ve er bir insan tek niyetine köre alır. Buña köre de, Allah ve onıñ elçisi içün köçüv (hicret) etken kişi, Allah ve onıñ elçisi içün köçüv (hicret) etkeni sayılır, dünya malları ya da bir qadınnen evlenmek içün köçüv (hicret) etken kişi, o zaman onıñ köçüvi (hicreti) ne niyetinen yapılsa öyle qabul etilecektir”.