image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
uk

У Львові відбулася панельна дискусія на тему:«Переселенці з окупованих територій. Виклик та перспективи»

В середу 17 квітня 2019 р. кримськотатарська громада м.Львів (регіональне представництво ДУМАРК у м. Львові) за підтримки Львівської обласної державної адміністрації, організувало публічну панельну дискусію за темою: «Переселенці з окупованих територій. Виклик та перспективи»

В рамках заходу відбулося предметне обговорення актуальних питань і конструктивних пропозицій, пов’язаних з різними аспектами адаптації внутрішньо переміщених осіб, тимчасово розміщених на теренах Львівщини. Зокрема: збереження етнічної і релігійної ідентичності корінного народу Криму – кримських татар, реалізація прав на збереження, розвиток культурної спадщини і рідної мови, а також соціально-правовий захист окремих категорій українських громадян, постраждалих внаслідок окупації Криму і російсько-української війни на Сході.

До участі в акції були запрошені представники органів місцевої влади, місцевих національно-культурних товариств і партнерських громадських організацій, учасника бойових дій з числа ВПО, волонтери, представники ЗМІ.

Учасниками панельної дискусії були також і гості заходу: Голова Меджлісу кримськотатарського народу, Голова Всесвітнього Конгресу кримських татар, народний депутат ВР України – Рефат Чубаров. Муфтій Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим – Айдер Рустемов. Доброволець, учасник бойових дій, член Ради ветеранів при Міністерстві у справах ветеранів від Автономної Республіки Крим – Іса Акаєв.

У своєму виступі муфтій ДУМАРК Айдер Рустемов зазначив що: «Кримські татари, що залишили Крим після анексії, отримали у Львові не тільки прихисток, але й толерантне відношення. І це не дивно, бо  українці та кримські татари пліч-о-пліч завжди боролися проти свого спільного ворога – Російської імперії̈. Відомо, що практично у всіх битвах з росіянами Богдан Хмельницький̆ здобував перемогу саме завдяки допомозі кримських татар. Всевишній̆ розпорядився так, що сьогодні ми знову опинилися пліч-о-пліч, віч-на-віч з нашим спільним ворогом.

Більше того. Як повідомляє історик та релігієзнавець Михайло Якубович, в самому Львові вже в 1356 році існувала татарська громада. Вона, до речі, згадується в грамоті Казиміра III, якою король надав місту Магдебурзьке право. У Львові була мечеть – одна з найперших на території Західної України. В цілому на території Великого Князівства Литовського, куди входила й Західна Україна, в 1616 році проживало до 100 тисяч татар! Вони жили в Острозі, Старокостянтинові, Тернополі, на Волині та Хмельниччині, де в містах і селах існували мечеті, мусульманські цвинтарі, і де досі збереглися вулиці з назвою «Татарська».

І це не дивно! Іслам передбачає мирне співіснування мусульман з людьми Писання – християнами та іудеями, та закликає до діалогу з ними. Так Всевишній̆ говорить: «Ти також неодмінно знайдеш, що ближче всіх в любові до віруючих є ті, які кажуть: «Ми – християни». Це тому, що серед них є священники і монахи, і тому, що вони не виявляють зарозумілості» (Коран, сура 5, аят 82).

Цікаво, що ім‘я пророка Іси (Ісуса, мир йому) згадується в Корані 25 разів, а пророка Мухаммада (мир йому та благословення Аллага) лише 5 раз. Ось, що говорить Всевишній про Марію, мати Ісуса: «Ось сказали ангели: «О Марьям! Воістину, Аллаг вибрав тебе, очистив та підняв над жінками світів»» (Коран, сура 3, аят 42)  «Ось сказали ангели: «О Марьям! Воістину, Аллаг радує тебе звісткою про слово від Нього, ім’я якому – Мессія Іса, син Марьям. Він буде шанованим в цьому світі та в Останньому житті та буде одним з наближених» (Коран, сура 3, аят 45).

І ось ще факти з історії:  у Кримському ханстві поруч жили мусульмани, християни, іудеї, сторіччями діяли монастирі та кенаси, стояли поруч мечеті та церкви. Так, наприклад, в 14-15 століттях в місті Солхат, адміністративному і духовному центрі Криму, було 6 мечетей̆, 6 церков і іудейська кенаса.

Але кримські татари сьогодні відірвані від своїх коренів, від своєї Батьківщини, і дуже важливо зберегти ідентичність народу, його релігію, культуру, мову, побут, традиції. Кримські татари – мусульмани, а Іслам це спосіб життя. Тому ми не відокремлюємо культурну та релігійну ідентичність, це єдине ціле.

Що саме потрібно кримським татарам на Львівщині для цього?

Обов’язком мусульманина є щоденна п’ятикратна молитва, п’ятнична молитва в мечеті, важливими залишаються питання релігійних обрядів: укладання шлюбу, погребальні обряди, та інше. Тому питання мечеті є дуже актуальним на сьогоднішній день. Впевнений, що така будівля стала б прикрасою Львова як мультикультурного міста, де колись вже існувала і мусульманська громада, і мечеть.

Звісно, релігію потрібно не тільки сповідувати, але й вивчати, особливо підростаючому поколінню. Тому дуже важливою є організація дитячих клубів, центрів, де б діти могли вивчати кримськотатарську мову, основи Ісламу, вчилися Корану».

Прес-центр ДУМАРК

Comments are closed.

İbn Ümer (Allah ondan ve babasından razı olsun) bildirgen edi (aytqan edi):
“Peyğamberimiz (Allahnıñ selâm ve rizası onıñ üzerinde olsun) dedi ki: ” İslam 5 şartta quruldı: Allahtan başqa ilah (tañrı) yoq ve Muhammed Onıñ resulü (elçisi) şeadet etmek; namaz qılmaq; zekât bermek; Allahnıñ Evine hac yapmaq, Ramazanda oraza tutmaq”.