image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
uk

Акція підтримки кримських політв’язнів «Бір вуджуд»

2 травня в стінах Київського представництва Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим відбулася друга Акція підтримки кримських політв’язнів «Бір вуджуд» («Єдине тіло»). Захід був приурочений останнім і наймасовішим затриманням за весь період другої анексії Криму Росією, в результаті яких, 24 кримських татар були затримані і нині перебувають в СІЗО.

Захід відкрив Муфтій Духовного управління мусульман Автономної Республіки Крим Айдер Рустемов, який зачитав доповідь про важливість взаємодії кримськотатарського народу з українськими та міжнародними правозахисними організаціями і всіма мусульманами незалежно від місця їх проживання з метою солідарності і підтримки кримських політв’язнів і їх сімей. Муфтій зазначив що за п’ять років безкарності, репресій і дискримінації десятки тисяч корінних мешканців півострову були вимушені покинути свої домівки, 94 людини кинуто за грати, 19 вже засуджено строком від 3 до 20 років, 168 дітей політв’язнів лишилися без батьків.

«Репресивна машина Російської Федерації використовує класичні методи. Вони сьогодні використовують ярлики «Хізб ут-Тахрір» та інші. Але ми розуміємо, що ці інструменти використовуються для проведення гібридних репресій проти кримських татар, громадян України, громадянська позиція яких – невизнання російської окупації», – заявив Рустемов.

«Але незважаючи на все ці труднощі які випали на долю мусульман кримськотатарського народу, ми маємо бути єдиними і сильними», – підсумував муфтій.

Журналіст телеканалу АТR Сейтумер Сейтумеров зачитав доповідь про те, як 27  березня проходили обшуки в будинках кримських татар, чим вони займалися в житті, і якими їх знають жителі Криму.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів про основні напрямки міжнародної діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в сфері захисту кримськотатарського народу, прав і свобод людини в тимчасово окупованому Криму.

Акція завершилася Дуа (благанням), до Всевишнього Аллаха, з проханням допомоги для наших співвітчизників, які перебувають сьогодні в СІЗО і в’язницях, всього кримськотатарського народу, який зазнає різного роду репресій з боку окупаційної влади РФ, і всіх тих, хто в авторитарних країнах піддається незаконним переслідуванням та репресіям.

 

Прес-центр ДУМК.

Comments are closed.

İbn Ümer (Allah ondan ve babasından razı olsun) bildirgen edi (aytqan edi):
“Peyğamberimiz (Allahnıñ selâm ve rizası onıñ üzerinde olsun) dedi ki: ” İslam 5 şartta quruldı: Allahtan başqa ilah (tañrı) yoq ve Muhammed Onıñ resulü (elçisi) şeadet etmek; namaz qılmaq; zekât bermek; Allahnıñ Evine hac yapmaq, Ramazanda oraza tutmaq”.