image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
uk

У Києві відбулося святкування Курбан-байраму

13 серпня в місті Київ, в парку ВДНГ (Національний комплекс «Експоцентр України»), відбулися заходи з нагоди ісламського свята Жертвопринесення (Курбан-Байрам).

Організаторами свята виступили Духовне управління мусульман Автономної республіки Крим спільно із Меджлісом кримськотатарського народу за підтримки громадських організацій «Асоціація Мусульман України» та «Українського центру діалогу та комунікацій», торгової мережі BFRESH, туристичної компанії «Адам та Ева», сімейного кафе “Бахчисарай”, дизайнерської компанії MADVERTISING AGENCY та ресторану кримськотатарської кухні Musafir, а також завдяки величезним зусиллям наших братів та сестер мусульман м. Київ.

Святкові заходи розпочалися зі звершення молитви аз-Зугр, яку очолив муфтій Криму Айдер Рустемов. Офіційну частину заходу відкрили з читання Благородного Корану.

Першим привітав усіх мусульман з цим великим святом голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України – Рефат Чубаров. У своєму виступі голова Меджлісу зазначив, що в цей святковий день ми змушені говорити про Крим і кримських татар, зокрема кримських мусульман, оскільки їх позбавили можливості вже шостий рік поспіль святкувати Курбан-байрам на власній землі. Ми молимо Всевишнього, щоб найближчим часом ми отримали можливість повернутись до себе додому, в Крим, і вже там зустрічати всіх наших братів, звідки б вони не приїхали.

Голова Ради улемів Сулейман Хайруллаєв, після привітання, нагадав віруючим, що одне із значень Курбану полягає у вдячності Всевишньому Аллагу за Його милість. А ще одним і, можливо, найголовнішим із смислів Курбану є жертовність. Для досягнення високої мети, ми завжди маємо чимось жертвувати, таким є закон Аллага.

Муфтій Криму Айдер Рустемов також долучився до привітання усіх мусульман з цим величним святом. У своєму виступі муфтій Криму сказав:

«Від імені мусульман Криму, від імені мусульман України вітаю з цим святом всіх віруючих.

В ісламі існує два таких великих свята – Ораза-байрам, який був нещодавно, і ось – друге свято, Курбан-байрам, який є кульмінацією великого обряду хаджу. Історично він пов’язаний з пророком Ібрагімом, якому було наказано уві сні принести в жертву свого сина, улюбленця, довгоочікуваного Ісмаїла. І коли він зважився зробити це, Всевишній помилував його та його сина, і послав з небес барана. З тих пір це стало символом готовності людини жертвувати найдорожчим і найулюбленішим на шляху до Всевишнього.

Це – один з основних уроків, пов’язаних з великим святом в ісламі, і він для нас, кримських татар, сьогодні дуже важливий. Оскільки саме завдяки цій якості ми, як народ, врешті-решт зможемо домогтися перемоги правильним і благородним шляхом – ненасильницькою боротьбою з окупантом».

Також муфтій Криму особливо привітав усіх політв’язнів, які зараз перебувають у місцях позбавлення волі. У контексті Курбану, тих смислів, які він несе, саме політв’язні нашого часу час є символом тієї жертовності, про яку ми сьогодні говоримо. Все, що ми робимо, все що намагаємося робити – усе заради звільнення нашої Батьківщини від окупанта.

До офіційних привітань також долучилися голова громадської організації «Український Центр Діалогу і Комунікацій» доктор Імад Абу Ал Руб, і голова мусульманської релігійної громади «Аль-Іхлас», член правління Об’єднаної діаспори азербайджанців України шейх Шакір Ях’яєв, які висловили свої щирі вітання з нагоди свята Курбан-байрам.

По закінченню офіційних звернень і привітань, на сцену вийшли маленькі учасники свята, які прочитали вірші українською, кримськотатарською та арабською мовами і показали невеликі повчальні сценки.

Після завершення урочистої частини, всіх частували святковим обідом.

Але на цьому свято не закінчилось, настав час подарунків для дітей і дорослих, що виявилося приємним сюрпризом для гостей. Кожен мав змогу отримати цінні подарунки у спеціальних номінаціях: «найкращий малюнок», «одружився», «народилась дитина», «друге народження», «діти» та інше. Тим часом і жіночий колектив провів лотерею подарунків.

Маленьких гостей чекали подарунки, ігри, змагання, квести, вікторини, конкурси та розваги.

Прес-центр ДУМАРК

Comments are closed.

Abu Havsa Umar ibn al-Hattab (Allah ondan razı olsun) bildirgenine köre: “Men, Allahnıñ Peyğamberi (sallaLLahu aleyhi ve sellim), aytqanını eşitken edim: “Bütün areketler yalıñız niyetlerge köre (qabul etilir) ve er bir insan tek niyetine köre alır. Buña köre de, Allah ve onıñ elçisi içün köçüv (hicret) etken kişi, Allah ve onıñ elçisi içün köçüv (hicret) etkeni sayılır, dünya malları ya da bir qadınnen evlenmek içün köçüv (hicret) etken kişi, o zaman onıñ köçüvi (hicreti) ne niyetinen yapılsa öyle qabul etilecektir”.