Warning: file_get_contents(http://ipwhois.app/json/52.90.181.205): failed to open stream: Connection timed out in /home/lifeisla/dumk.org/www/wp-content/themes/dumk-theme/salat/salat-time.php on line 37
Муфтій Криму взяв участь у засіданні Круглого столу з релігійної свободи в Україні | Qırım Musulmanları Diniy İdaresi
image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
uk

Муфтій Криму взяв участь у засіданні Круглого столу з релігійної свободи в Україні

18 листопада 2019 року у місті Києві відбулося трете засідання Круглого столу з релігійної свободи в Україні, який проводить Інститут релігійної свободи (ІРС) та Центр громадянських свобод (ЦГС).

Цього разу учасниками була запропонована для обговорення тема: «Взаємодія релігійних і громадських організацій України задля єднання суспільства: політичні, релігійні, соціальні аспекти».

У межах цієї теми був продовжений діалог з питань, які вже опрацьовувалися учасниками Круглого столу, в минулих засіданнях. Були окреслені спільні завдання для взаємодії у нових напрямках. Зокрема обговорювалися наступні підтеми:

  • Подальша співпраця релігійних і громадських організацій у звільненні українських громадян, полонених чи ув’язнених унаслідок російської агресії, та повернення їх до суспільного життя;
  • Взаємодія релігійних і громадських організацій з міжнародними інституціями (ООН, ОБСЄ, Рада Європи, ЄC тощо) щодо відновлення порушених прав віруючих та релігійних громад на окупованих територіях Криму і Донбасу;
  • Спільні заходи релігійних і громадських організацій у сфері миробудування: реінтеграція мешканців окупованих територій Криму і Донбасу в українське суспільство, зменшення поляризації суспільства, пошук спільних цінностей.

У своєму виступі Муфті Криму зазначив: «Україна переживає не найкращі часи. Уже шостий рік триває гібридна війна на сході країни і окуповані Крим та Донбас.

Я сам з Криму та хочу проінформувати учасників круглого столу про те, як живуть сьогодні в Криму громадяни України, як порушуються їхні права.

Всі, хто має свою думку, яка не збігається з ідеологією окупаційної влади, піддаються гонінням. За висловлювання своїх думок звільняють з роботи. Пропонують написати заяву про звільнення за власним бажанням або попереджають, що «знайдуть статтю і звільнять з подальшою кримінальною справою». А це означає, якщо тобі необхідно заробляти гроші на життя, ти повинен бути дуже завбачливим в розмовах.

За пости в соцмережах відкривають адміністративні справи і присуджують величезні штрафи.

За відмову від служби в армії заводять кримінальні справи. Змушують йти на службу або попереджають, що «за відмову служити в армії є кримінальна стаття 328, ч.1 КК РФ», і можуть відправити до в’язниці.

У всіх навчальних закладах йде тотальне насадження російської ідеології. Так в одній зі шкіл Криму, де навчаються близько 90% кримськотатарських учнів, напередодні 9 травня працівник міністерства освіти після невеликої лекції про те, як росіяни перемогли війну в 1945 році, яка честь носити георгіївську стрічку і т.д., запитала в учнів : «Хто хотів би пов’язати георгіївську стрічку?» З усього повного актового залу дітей підняли руки всього 4 школярі. На що представник міністерства освіти публічно наказала директору школи провести бесіду з учнями.

Знищується історична спадщина кримськотатарського народу.

Репресивна машина тисне всіх, хто має особисту гідність, не дивлячись на те, бізнесмен ти чи меценат, громадський діяч або людина, що дотримується релігії, чи простий робітник, люди будь-якої національності, будь-якого віросповідання. Ніхто не має права мислити інакше, ніж кремлівська ідеологія.

З березня 2014 року і по сьогоднішній день в’язнями совісті стали понад 100 осіб. На сьогодні число політв’язнів в Криму налічує 87 осіб, з них 64 кримських татарина.

Близько 200 дітей при живих батьках ростуть сиротами. Так, їм намагаються всіляко допомагати, підтримати, але немає рідної людини – батька. Діти не винні в тому, що живуть на території, де бути мусульманином означає для Кремля бути терористом. Просто так. Але їхні батьки за гратами. Так, ці діти не голодні. Але у них їжа з присмаком сліз. Вони завжди плачуть і чекають, коли двері відкриє їх батько. Їм важко без годувальника, без сильних рук батька, без їх захисту, без опікуна.

Тільки за один день 27 березня цього року в Криму провели 26 обшуків, затримали 23 людини, і всі вони зараз знаходяться в тюрмах. Зовсім недавно, 12 листопада, відбулося чергове судилище над кримськими мусульманами (серед яких відомий правозахисник Емір Усеин Куку). Їм дали величезні терміни – 76 років на 6 осіб (від 7 до 19 років ув’язнення)!

Всім затриманим і засудженим пропонують співпрацювати з ФСБ. Співпраця полягає в доносах на «незгодних», та на всіх громадян з проукраїнською позицією.

Людей викрадають, деяких знаходять убитими з понівеченими тілами. На сьогодні в Криму за п’ять з половиною років чотирнадцять безвісти зниклих.

Від імені ДУМАРК пропонуємо наступне:

Разом з міжнародними організаціями щодня інформувати всю світову громадськість на всіх можливих інформаційних майданчиках про те, що відбувається в Криму. Багато громадян України, не кажучи про інші країни, не знають справжнього стану на цих територіях.

Організувати Міжнародний Фонд «Щирі українці», який міг би надавати матеріальну допомогу всім постраждалим від російської агресії в Криму і на Донбасі. Всім, хто потребує її. Треба показати свою турботу про них, тому що вони є громадянами України.

Покладаємо великі надії на те, що сьогоднішнє засідання круглого столу щодо релігійної свободи в Україні буде приносити цінні плоди. Ми повинні об’єднуватися в хороших і корисних для людства справах».

Прес-центр ДУМАРК

Comments are closed.

Abu Havsa Umar ibn al-Hattab (Allah ondan razı olsun) bildirgenine köre: “Men, Allahnıñ Peyğamberi (sallaLLahu aleyhi ve sellim), aytqanını eşitken edim: “Bütün areketler yalıñız niyetlerge köre (qabul etilir) ve er bir insan tek niyetine köre alır. Buña köre de, Allah ve onıñ elçisi içün köçüv (hicret) etken kişi, Allah ve onıñ elçisi içün köçüv (hicret) etkeni sayılır, dünya malları ya da bir qadınnen evlenmek içün köçüv (hicret) etken kişi, o zaman onıñ köçüvi (hicreti) ne niyetinen yapılsa öyle qabul etilecektir”.