image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
uk

ДУМ АРК попри воєнний стан нарощує свій вплив та готується до повернення в Крим

3 серпня 2022 року в форматі онлайн конференції відбувся черговий, п’ятий з’їзд релігійних громад, які входять до складу Духовного Управління мусульман Криму.

Першим з вступним словом виступив Муфтій Криму Айдер Іса ог’лу Рустемов. В своїй промові Муфтій Криму сказав: «Хвала Аллагу, Який посилає нам випробування і лиха, щоб очистити наші ряди, виявити щирих серед нас і дати нам можливість проявити себе в цьому житті, щоб удостоїтися нагороди в житті майбутньому!

Багато наших громад, зокрема, у Херсонській області, наразі перебувають в умовах окупації. Багато членів громад, включаючи голів, імамів, віруючих були змушені виїхати з-під обстрілів, у пошуках безпеки від переслідувань, допитів, тортур та насильств! Дехто, на жаль, залишився на місцях і проходить далі всі ці випробування!»

Також Муфтій Криму зазначив, що окупація, полон, захоплення, руйнація – всі ці дії поширюються на матеріальне. Ворог може полонити нас фізично, кинути нас у в’язницю. Він може захопити наші мечеті (мається на увазі будівлі), зруйнувати їх і так далі. Але він ніколи не полонить наші душі і серця, якщо вони сповнені щирістю та бажанням далі боротися проти зла до переможного кінця, до відновлення історичної справедливості, відновлення політичних прав нашого кримськотатарського народу,  – якщо ми говоримо про це найближче життя! Або ж до входження до Раю з милості Його, – якщо ми говоримо про життя наступне!

Також участь в з’їзді взяв голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Ага Чубаров, який в своєму зверненні до учасників зазначив, що перед Духовним управлінням, як духовною інституцією кримських татар стоїть велике завдання після звільнення Криму від російської окупації – консолідувати та об’єднувати народ Криму. Рефат Ага також підкреслив важливість активної участі кримських татар, мусульман України, в протистоянні проти Росії, яка розв’язала цю війну та єдності рядів в проведені заходів, які б об’єднували кримських татар, а не розділяли».

Після урочистих звернень до делегатів, голови кожної громади прийняли участь в обговоренні наступних питань:

  • стан місцевих громад в умовах до та після окупації і повномасштабної війни (обговорення);
  • найважливіші досягнення громади до початку окупації і повномасштабної війни (відкриття мечеті, молельної зали, проведення масштабних релігійно-соціальних заходів тощо);
  • евакуація сімей з початком війни та питання безпеки тих, хто залишався (на деякий термін) чи досі залишився в умовах окупації;
  • можливість здійснення діяльності (проведення намазів, джума-намазів, проведення уроків, проведення благодійних акцій тощо) на місці;
  • внесок та участь тих, хто виїхав за межі свого населеного пункту та перебуває в Україні або за кордоном, участь в інформаційному протистоянні, налагодження гуманітарної, благодійної діяльності;
  • питання евакуації решти сімей та питання безпеки.

На з’їзді до складу Управління були прийнятті дві нові релігійні громади. Таким чином, Духовне Управління мусульман Автономної Республіки Крим, попри воєнний стан, нарощує свій вплив та готується до повернення в Крим.  По завершенню з’їзду, делегатами була прийнята спільна підсумкова заява громад РО «ДУМ АРК».

Духовне Управління Мусульман Автономної Республіки Крим висловлює подяку всім присутнім представникам громад та вельмишановним гостям з’їзду!

Наша боротьба триває…

Прес-центр ДУМ АРК

Comments are closed.

Abu Havsa Umar ibn al-Hattab (Allah ondan razı olsun) bildirgenine köre: “Men, Allahnıñ Peyğamberi (sallaLLahu aleyhi ve sellim), aytqanını eşitken edim: “Bütün areketler yalıñız niyetlerge köre (qabul etilir) ve er bir insan tek niyetine köre alır. Buña köre de, Allah ve onıñ elçisi içün köçüv (hicret) etken kişi, Allah ve onıñ elçisi içün köçüv (hicret) etkeni sayılır, dünya malları ya da bir qadınnen evlenmek içün köçüv (hicret) etken kişi, o zaman onıñ köçüvi (hicreti) ne niyetinen yapılsa öyle qabul etilecektir”.