image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
uk

Окупанти розуміють: кримські татари – опір українського Криму

Напередодні українського контрнаступу та неминучого звільнення Криму окупанти, як і передбачалось, посилюють переслідування кримських татар.

Так, 25 квітня, рано-вранці ефесбешники увірвались у будинок  Абдурешита Джеппарова в Білогорську в окупованому Криму, вчинили обшук та вивезли Джеппарова  у невідомому напрямку. Пізно вночі родичі та адвокати дізналися, що відомого правозахисника заарештували на 12 діб – начебто за непокору озброєним до зубів силовикам, які вилучали телефони, ноутбук та іншу техніку під час обшуку.

Ще в 2014 році росіяни викрали його 17-річного сина Ісляма та 22-річного племінника Джевдета, про долю яких досі нічого не відомо. Після невтішних пошуків Абдурешит ага започаткував Кримську контактну групу з прав людини, яка займалася пошуком зниклих безвісти під час російської окупації кримських татар.

За два дні, 27-го квітня, нові обшуки відбулися вже в Судаку: там окупанти увірвались до будинків двох кримськотатарських активістів – Едема Ісмаілова та Барі Барієва. Обох мусульман забрали на допит, але, на щастя, не заарештували. При цьому всі розуміють, що окупаційна влада намагається таким чином або залякати кримських татар, або схилити когось із них до співпраці шантажем або тортурами.

Психологічний та фізичний тиск не припиняється і до тих активістів, політвʼязнів, що заарештовані та перебувають в СІЗО та інших місцях позбавлення волі. Так до психлікарні на примусову експертизу на декілька тижнів відправили кримських татар, заарештованих 24 січня цього року у Джанкойському районі Криму – Османа Абдуразакова, Халіла Мамбетова, Екрема Кроша та Рефата Сейдаметова. Це ж очікує Лемана Зекерʼяєва та Айдера Асанова з цієї групи. Силовики неодноразово намагались схилити в’язнів до співпраці, пропонуючи скорочення строків ув’язнення.

Тяжкохворого громадянського журналіста Амета Сулейманова, якому змінили домашній арешт на перебування за ґратами, тримають в СІЗО без належного лікування, позбавивши життєво необхідних ліків. Подібна ситуація вже призвела до смерті політвʼязня Джеміля Гафарова, інваліда другої групи, який помер від серцево-судинної недостатньості 10 лютого 2023 року в СІЗО Новочеркаська.

З 23 лютого 2023 року, коли невідомі підірвали залізничне полотно в Бахчисарайському районі Криму, відбулися десятки обшуків у будинках кримських татар, серед яких окупанти шукають «терористів та підривників».

Ми очікуємо на ще більше посилення утисків кримських татар і закликаємо наших співвітчизників у Криму бути готовими морально, психологічно та фізично до різних варіантів подій від примусової масової мобілізації, чому ми вже були свідками, до етнічних чисток у гібридних манерах окупантів. Втішає лише одне – те, що істина однозначно переможе і Крим знову задихає вільно. Наша боротьба продовжується.

Прес-служба ДУМ АРК

Comments are closed.

İbn Ümer (Allah ondan ve babasından razı olsun) bildirgen edi (aytqan edi):
“Peyğamberimiz (Allahnıñ selâm ve rizası onıñ üzerinde olsun) dedi ki: ” İslam 5 şartta quruldı: Allahtan başqa ilah (tañrı) yoq ve Muhammed Onıñ resulü (elçisi) şeadet etmek; namaz qılmaq; zekât bermek; Allahnıñ Evine hac yapmaq, Ramazanda oraza tutmaq”.