Warning: file_get_contents(http://ipwhois.app/json/18.205.114.205): failed to open stream: Connection timed out in /home/lifeisla/dumk.org/www/wp-content/themes/dumk-theme/salat/salat-time.php on line 37
Участь ДУМ АРК У урочистому засіданні Верховної Ради | Qırım Musulmanları Diniy İdaresi
image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
uk

Участь ДУМ АРК У урочистому засіданні Верховної Ради

Участь ДУМ АРК У урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди 100-річчя проведення Першого Курултаю кримськотатарського народу.
З ім’ям Аллаха Всемилостивого, Милостивого!
Минуло 234 роки з моменту 1-ої анексії Криму росіянами, змінилася низка поколінь. Росія зі зміною епох, форм правління на протязі всіх 3 століть намагалася, намагається і буде намагатися знищити корінний народ Криму. Як говорить наше мудре прислів’я: “Довіритися ворогові, значить, спертися на воду”.
Колись багатомільйонний кримськотатарський народ через репресії і прямий геноцид з боку Кремля сьогодні в Криму налічує не більше трьохсот п’ятдесяти тисяч (350 000) , з яких близько двадцяти п’яти тисяч (25000) через окупацію були змушені знову залишити свою Батьківщину. При цьому ворог України, ворог кримськотатарського народу продовжує вдаватися до гібридних методів утиску, а по суті до прихованого геноциду цього багатостраждального народу.
Росія ніколи не бажала бачити Україну вільною і незалежною. Росія ніколи не бажала бачити кримськотатарський народ вільним на своїй землі. Вона піддавала геноциду українців у минулому і намагається поневолити їх сьогодні. Вона піддавала геноциду кримських татар у минулому і намагається остаточно знищити їхню волю сьогодні.
Але кримськотатарський народ щораз витримував, виживав і відроджувався. Вбивали його еліту, інтелігенцію, але він поставав знову з волі Всевишнього. Яким чином і чому? Завдяки вірі в Бога, в Божу справедливість, завдяки молитвам і надії на Того, Хто ніколи не залишить без відповіді благання пригнобленого, адже Він є Тим, хто все знає, все чує і все бачить. Він – Мудрий і Лагідний; Він – Справедливий, І Він неодмінно звеличує того, Кого побажає, і принижує Того, Кого побажає, дарує владу тому, кому забажає, і позбавляє влади тих, кого забажає, як сказав Він про це Сам в Корані, в сурі сімейство Імрана, в аяті 26-ом .
Сьогодні ми відзначаємо 100-річчя К’урултаю. Знаковим є те, що засідання першого К’урултая почалося о 14 годині в залі суду ханського палацу в Бахчисараї після здійснення молитви (намазу), що підкреслює духовність і надію кримськотатарського народу на Всевишнього.
Відомо, що скликанню і організації першого К’урултаю передувала низка інших подій, а саме – перший Всекримський мусульманський з’їзд, на якому було засновано Тимчасовий Кримський мусульманський виконавчий комітет, головою якого було обрано Номана Челебіджихана. Одночасно він став першим муфтієм мусульман Криму. Пізніше Номан Челебіджихан очолив уряд проголошеної Кримської Народної Республіки. Доля Чебебіджихана трагічна, але його слова закарбувались на віки:”Вони можуть піддати вогню весь наш край і зруйнувати все наше майно, але їм не вдасться знищити віру Киримли”.
І ось сьогодні, як і сто років тому, українці і кримські татари виборюють разом своє право на власну землю. Разом протистоять агресії північного сусіда. Сьогодні, як і сто років тому, керманичи кримськотатарського народу, муфтій кримських татар разом із українцями шукають шляхи розбудови майбутнього наших народів.
Немає сумніву, що історія циклічна і ця подія – знакова. Кримськотатарський народ, як і українці завдяки вірі у Всевишнього і допомоги один одному долали багато випробувань. У цій тернистій боротьбі за свою свободу, справедливість і незалежність волею Всевишнього українці і кримські татари були, є і будуть одним єдиним цілим, бо Крим – це Україна.
Наша боротьба триває і триватиме до самої перемоги, Ін ша Аллах.

Муфтій ДУМ АРК
Айдер Іса ог’лу Рустемов

Comments are closed.

Abu Havsa Umar ibn al-Hattab (Allah ondan razı olsun) bildirgenine köre: “Men, Allahnıñ Peyğamberi (sallaLLahu aleyhi ve sellim), aytqanını eşitken edim: “Bütün areketler yalıñız niyetlerge köre (qabul etilir) ve er bir insan tek niyetine köre alır. Buña köre de, Allah ve onıñ elçisi içün köçüv (hicret) etken kişi, Allah ve onıñ elçisi içün köçüv (hicret) etkeni sayılır, dünya malları ya da bir qadınnen evlenmek içün köçüv (hicret) etken kişi, o zaman onıñ köçüvi (hicreti) ne niyetinen yapılsa öyle qabul etilecektir”.