image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
uk

ЗАПОВІДНА МЕЧЕТЬ В МЕЦЦІ – ЄТАПИ РОЗШИРЕННЯ

 «Ось Ми зробили Дім місцем зібрання та захисту для людей»  (сура Бакара, аят 125)

Кааба також перебудовувалася після пророка Мухаммада (мир йому). Це сталося за часів протистояння Абдуллаха ібн Зубейра з омеядами. В 64 році по гіджрі, внаслідок осади Мекки, було зруйновано Каабу і правитель Хіджазу Ібн Зубейр вирішив відбудувати Каабу, але вже в її початкових розмірах. В цьому питанні він зсилався на хадіс в якому значиться, що спочатку Кааба мала інший вигляд:

Аль-Бухарі і Муслім повідомляють, що Пророк (хай благословить його Аллаг і вітає) сказав Айші (нехай буде задоволений нею Аллаг): «О, Айша, якби твій народ не був ще недавно в невір’ї, я б наказав зруйнувати Дім, додав би до нього те, чого він був позбавлений, опустив би його на землю і зробив у ньому західні і східні двері, повернувшись таким чином до основи Ісламу».

Абдуллах ібн Зубейр аргументував свою ініціативу тим, що він може зробити те, на що вказав Пророк (мир йому) та не боїться людського осуду. Що власне він і зробив. Але це згодом не сподобалося Абдульмаліку ібн Марвану і він наказав повернути Каабу в той стан, в якому вона була за часів перебудови курейшитами.

З того часу Кааба не перебудовувалася, вона реставрувалася, ремонтувалася, змінювалася територія навколо неї, але сама Кааба лишалася незмінною. З часом територія мечеті тільки збільшувалася, адже кількість паломників і бажаючих відвідати її постійно зростала:

За часів сподвижників Пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага)

Омар ібн аль-Хаттаб (17 рік по хіджрі) —  вона встановлювала 560 кв. м. Усмана ібн Аффана (26 рік по хіджрі)  — 1710 кв. м.; Абдуллага ібн Зубейра (65 рік по хіджрі) — 3340 кв. М.; Валіда ібн Абдуль-Маліка (91 рік по хіджрі); в період Аббасидів: Абу Джаафара аль-Мансура (137 – 140 роки по хіджрі) — 5320 кв. м.; Мухаммада аль-Махді (160 – 164 роки по хіджрі) — 15020 кв. м.; Аль-Мутадида Білляг (284 рік по хіджрі) – 1320 кв. м.; Аль-Муктадира Білляг (306 рік по хіджрі) —  950 кв. м.; за часів сучасної Саудівської держави періоду Абдул Азіза Аль Сауда (1375-1396 роки по хіджрі) — 125900 кв. м.; Фагда бін Абдуль-Азіза Аль Сауда (1406 рік по хіджрі) — 42000 кв. м.; Абдуллага бін Абдул-Азіза Аль Сауда (1428 рік по хіджрі) — 1,470 млн. кв. м.

 

За останні 20 років були зроблені масштабні зміни, мечеть зараз має три поверхи, на кожному з яких можна звершувати обхід навколо Кааби, є умови для звершення обрядів для літніх людей та інвалідів, мається велика кількість брам через які люди можуть безперешкодно заходити і виходити, з них основні чотири брами, над кожною з яких здіймаються два величезних мінарети по 98 метрів у висоту. Зараз загальна площа мечеті становить 1,470 млн. кв. м.

 

Постійно йде вдосконалення інфраструктури мечеті, адже сама мечеть являє собою місто в місті, де працюють тисячі працівників, де функціонують десятки різних служб, де одночасно може знаходитись більше мільйона вірян! Якщо у майбутньому виникне потреба ще розширити Заповідну мечеть, то у розпорядженні будівельників може бути вся площа Мекки з її околицями.

На сьогоднішній день це найбільша мечеть у світі, в духовному значенні це найбільша святиня Ісламу. Гострим питанням на протязі всієї історії було питання безпеки прочан, адже велика кількість вірян створювала тисняву, через яку часто гинули люди. Сьогодні цього майже немає, завдяки системі управління людськими потоками, коли групи вірян розміщують так, аби уникнути скупчення людей.

Немає сумніву, що і надалі для всього мусульманського світу ця мечеть буде головним символом послання усіх пророків, символом єдинобожжя, символом єднання людей на засадах віри, праведності і братерства.

 

Comments are closed.

Abu Havsa Umar ibn al-Hattab (Allah ondan razı olsun) bildirgenine köre: “Men, Allahnıñ Peyğamberi (sallaLLahu aleyhi ve sellim), aytqanını eşitken edim: “Bütün areketler yalıñız niyetlerge köre (qabul etilir) ve er bir insan tek niyetine köre alır. Buña köre de, Allah ve onıñ elçisi içün köçüv (hicret) etken kişi, Allah ve onıñ elçisi içün köçüv (hicret) etkeni sayılır, dünya malları ya da bir qadınnen evlenmek içün köçüv (hicret) etken kişi, o zaman onıñ köçüvi (hicreti) ne niyetinen yapılsa öyle qabul etilecektir”.