image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
uk

МЕЧЕТЬ АЛЬ-АКСА: ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ

Одного разу пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) сказав: «Не можна вирушати в дорогу, крім як до трьох мечетей: до цієї моєї мечеті (в Медині), до Заповідної мечеті (в Мецці) та мечеті аль-Акса (в Єрусалимі)». (Аль-Бухарі 1179, Муслім 1397).

В даному хадисі говориться про три святині Ісламу і про останню з них ми поговоримо сьогодні. Мечеть «Аль-Акса» перекладається як «віддалена мечеть», вона була другим храмом служіння одному Богові на Землі: Муслім передає від Абу Зарра: «Одного разу я запитав: «О посланець Аллага, яка мечеть була побудована на землі першою?». Він відповів: «Заповідна мечеть (Аль-Масджид aль-Харам)». Я запитав: «А після неї?» Він відповів: «Віддалена мечеть (Аль-Масджид aль-Акса)». Я запитав: «А скільки років пройшло між побудовою однієї й іншої?» Він відповів: «Сорок років», після чого додав: “Вся земля є мечеттю («масджид»- місце для поклоніння), і де б не застав тебе час молитви , виконуй її».

Хто саме побудував першим мечеть Аль-Аксу? Деякі вчені сходяться на тому, що її звів Адам, як і Заповідну мечеть, а вже відновив її в повній красі пророк Соломон (Сулейман, мир йому). Після Сулеймана було знищення храму вавилонянами під проводом Навузардана в 586 році до нашої ери. Потім він був знову відновлений Зоровавелем, нащадком пророка Давида (Давуда, мир йому) після повернення юдеїв з вавилонського полону. І вже другий храм був знищений римлянами в 70 році нашої ери за чергове повстання юдеїв. Єрусалимський храм був знищений, він був зрівняний з землею, а в часи імператор Адріан, після повстання Бар-Кохби, навіть заборонив юдеям селитися в Єрусалимі. Пізніше Римська імперія прийняла християнство як державну релігію, але відношення до Храму і храмової гори не змінилося. Там довгі роки був смітник, звалище і ніхто не прагнув відновити цей храм, можливо це пов’язано з вірою християн, що лише Месія зможе відновити Храм. Але, так чи інакше, в такому жалюгідному стані, зустріли це місце перші мусульмани, сподвижники пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага), які знову відкрили Кудс (Єрусалим). Учні пророка Мухаммада прекрасно знали про святість Кудса, його околиць та мечеті аль-Акса, адже сам Коран говорить про це: «Слава Тому, Хто переніс уночі раба Свого з Мечеті Забороненої до Мечеті Віддаленої(аль-Акси) задля того, щоб показати йому частину знамень Наших. Ми благословили околиці її, і Він — Всечуючий, Всевидячий!» (Сура Ісра, аят 1).

Тому Умар ібн-аль-Хаттаб, правитель правовірних того часу, одразу наказав звести на місці мечеті Аль-Акса молельню кімнату, де власне і звершував молитви. Пізніше, вже наприкінці сьомого і на початку восьмого століття нашої ери, за правління Омеядів відбулолся грандіозне будівництво споруд храмової гори (яка вся вважаться територією аль-Акси). Це і центральна споруда комплексу – мечеть «Купол скелі». Це і молельня (мусолля) Марвані, молельня Бурака, мечеть «аль-Киблі». З тих пір лише природні катаклізми (землетруси) руйнували споруди, збудовані омеядами, основні ж будівлі лишились незмінними до сьогодні. Коли хрестоносці захопили Святу Землю, то храмову гору захопили лицарі тамплієри, себто храмовники. Вони зробили з мечеті аль-Акса свою резиденцію, де знаходилась церква. Салахудін Аюбі знов відкрив Святу Землю і відновив мечеть аль-Аксу як культову споруду. Потім довгий час історії цієї мечеті припадає на правління Високої Порти, яка керувала Шамом (історична область сучасного Лівану, Сирії, Палестини) аж до падіння Османської держави і поділ колишніх земель імперії між європейськими державами. Палестина, разом з Кудсом відійшла до Великої Британії аж до 1948 року, коли припинилась дія мандату і було проголошено про створення держави Ізраїль. Невдоволення мусульман тим, що їхні землі передали іншій державі було неймовірним, це викликало ряд воєн, які отримали назву арабо-ізраїльські і які не припиняються до сьогодні, адже мусульмани були несправедливо позбавленні своїх земель, святинь і власного управління і тому воєнне, соціальне, конфесійне протистояння в Палестині не припиняються і носять перманентний характер.

Також мечеть аль-Акса є першою киблою мусульман, тобто напрямком звершення молитв (намазів). Це було на початку періоду, коли молитва (намаз) стала обов’язковою в Ісламі. Аль-Бара бін Азіба сказав: «Я молився разом з посланцем Аллага, мир йому і благословення Аллага, в сторону Кудса протягом шістнадцяти або сімнадцяти місяців, а потім ми повернулись до кибли в Мецці». (Аль-Бухарі і Муслім)

Коли було наказано звершувати молитву в сторону мечеті аль-Акса, то пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) покорився наказу свого Господа. Цей наказ був отриманий під час відомої події – аль-Ісра ва аль-мірадж (перенесення і вознесіння). Це було наприкінці мекканського періоду. Незабаром Пророк (мир йому і благословення Аллага) разом зі своїми сподвижниками зробили переселення в Медину. Як відомо, в Медині проживали юдейські племена бану Надір, бану Курейза, бану Кайнука. Деякі з юдеїв прийняли Іслам, такі як Абдуллах ібн Салям, але більшість з-них не увірували в Пророка (мир йому і благословення Аллага) і почали вести себе зарозуміло і зверхньо, висміювали мусульман і докоряли їм, що вони звертаються в намазі до Кудса. Пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) дуже хотів, аби напрямком молитви стала Заповідна мечеть і тоді Аллаг зіслав аят з сури Бакара, наказав це: «Ми бачили, як блукав небом погляд твій. І Ми спрямували тебе до кибли, якою ти будеш задоволений. Поверни ж своє обличчя у бік Заповідної Мечеті! І де б ви не були, повертайте обличчя своє саме у цей бік. Воістину, ті, яким дано Писання, знають, що саме такою є істина від Господа їхнього. Аллаг не омине того, що робите ви». (аят 144)

Також серед особливостей мечеті аль-Акса є те, що вона є місцем, куди пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) був перенесений і вже звідти здійнявся на небеса. Під час тієї подорожі пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага) зустрічав інших пророків, здійнявся на сьоме небо до Лотосу крайньої Межі, отримав наказ від Аллага звершувати щоденний п’ятиразовий намаз, в самій мечеті аль-Акса він читав колективний намаз разом з іншими пророками в якості імама (керівника).

 

 

Comments are closed.

İbn Ümer (Allah ondan ve babasından razı olsun) bildirgen edi (aytqan edi):
“Peyğamberimiz (Allahnıñ selâm ve rizası onıñ üzerinde olsun) dedi ki: ” İslam 5 şartta quruldı: Allahtan başqa ilah (tañrı) yoq ve Muhammed Onıñ resulü (elçisi) şeadet etmek; namaz qılmaq; zekât bermek; Allahnıñ Evine hac yapmaq, Ramazanda oraza tutmaq”.