image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
cr

ДУМК прийняло участь у круглому столі на тему: «Виклики для свободи совісті та віросповідання на окупованих українських територіях Криму, Донецької та Луганської областей»

30 червня 2021 року у місті Києві відбулося четверте засідання Круглого столу з релігійної свободи в Україні, який проводить Інститут релігійної свободи (ІРС) та Центр громадянських свобод (ЦГС).

Цього разу учасниками була запропонована для обговорення тема: «Виклики для свободи совісті та віросповідання на окупованих українських територіях Криму, Донецької та Луганської областей».

В круглому столі приймали участь представники релігійних організацій та духовенство, громадські активісти та волонтери, представники влади, дипломатичний корпус, журналісти і правозахисники.

У межах теми круглого столу був продовжений діалог з питань, які вже опрацьовувалися учасниками, в минулих засіданнях, зокрема обговорювалися наступні підтеми:

  • Поточний стан релігійної свободи та дискримінація за релігійні погляди на тимчасово окупованих українських територіях
  • Необхідність документування порушень свободи совісті та віросповідання, а також інших прав людини
  • Подальші спільні зусилля релігійної та правозахисної спільнот у справі звільнення українських громадян, полонених чи ув’язнених унаслідок російської агресії, та повернення їх до суспільного життя.

Результатом обговорення стала резолюція учасників Круглого столу. «В першій резолюції Круглого столу з релігійної свободи в Україні від 17 квітня 2019 року були детально описані наслідки окупації, які призвели до численних порушень із дотриманням свободи релігії на тимчасово окупованих територіях Криму та частини Донецької та Луганської областей на сході України.

На жаль, за ці роки ситуація тільки погіршується. Простір для сповідування своєї релігії людиною звужується, можливості здійснювати богослужіння для ряду церков та релігійних організацій забороняється, право на навчання чи дотримання релігійної практики і ритуальних обрядів грубо нівелюється.

Зростає кількість незаконно ув’язнених людей за релігійними мотивами, які в рамках національної системи Російської Федерації та на підконтрольній їй територіях не мають жодного ефективного захисту. В окупованому Криму цілеспрямованих релігійних переслідувань зазнають кримські татари, багато з яких російська влада свавільно арештовує та засуджує до ув’язнення, фабрикуючи звинувачення в екстремізмі» – йдеться в резолюції.

ДУМ АРК активно приймає участь у всіх соціально-політичних та громадських ініціативах, які направлені на захист та підтримку усіх незаконно ув’язнених братів та сестер.

Наша боротьба триває!

Прес-служба ДУМ АРК

Коментарі закриті.

Від  Абу Хафса ’Умара ібн аль-Хаттаба (нехай буде вдоволений ним Аллаг!) передається:

«Я чув, як Посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага!) сказав: «Усі вчинки – лише [згідно] з намірами, і кожна людина одержить лише за намірами. Тож у того, хто здійснив переселення6 заради Аллага і Посланця Його, переселення буде [зараховане] як [здійснене] заради Аллага і Посланця Його, а хто ж здійснив переселення заради земних благ чи жінки, щоб узяти шлюб з нею, то переселення його буде [зараховане] як здійснене заради того, заради чого він його здійснив».