image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
cr

У Києві пройшли заходи з нагоди свята Курбан-Байрам

22 липня в Києві, майже через річну перерву у зв’язку з карантинними обмеженнями, в парку ВДНГ (Національний комплекс «Експоцентр України»), відбулися заходи з нагоди ісламського свята Жертвопринесення (Курбан-Байрам).

Організаторами свята виступили Духовне управління мусульман Автономної республіки Крим, Асоціація мусульман України, Об’єднання мусульманок України, а також брати та сестри мусульмани міста Києва.

Традиційно офіційну частину заходу відкрили з читання Благородного Корану. Першим привітав усіх мусульман з цим великим святом, голова Асоціації мусульман України Сулейман Хайруллаєв, який нагад вірянам про величність цього дня, та зазначив що свято – це завжди радість.

Муфтій Криму Айдер Рустемов також долучився до привітання мусульман. У своєму виступі муфтій Криму сказав: «Свято це радість для всіх, та особливо для дітей! Але свято це не лише радість, але й поклоніння, в тому широкому сенсі та розумінні, яке несе це слово. Надіятись на милість Аллага, шанувати Його, боятись Його кари. Адже Аллаг Творець цієї прекрасної зелені, яку ми бачимо, повітря, яке наповнює наші легені Якби не Аллаг – не було б і нас. Не було б нічого. Тому Аллаг каже в Корані: «Якщо ви почнете рахувати милості Аллага, то не злічите їх!» (Коран 16:18). Нехай Аллаг прийме наші добрі справи. Нехай наша Батьківщина буде вільною. Нехай всі, хто несправедливо сидить сьогодні за гратами, де б це не було, будуть вільними. Нехай ті, кого ми любимо завжди будуть поруч з нами. Нехай наші молитви будуть прийняті. І я хочу подякувати кожного, хто приймав участь в організації цього заходу, фінансово, фізично, словом, ділом, молитвою, порадою».

До офіційних вітань також долучився і заступник міністра Мінреінтеграції Снавер Сейтхалілєв, який привітав усіх з цим особливим святом. «Велика хвала Всевишньому, що ми маємо можливість всі тут зібратись, ділитись одним з одним нашою радістю, цим святковим настроєм. Велика хвала Всевишньому, що маємо можливість робити жертвоприношення, допомагати один одному, адже саме головне в цьому святі – це взаємодопомога та взаємопідтримка. Не забуваємо також і про те, що багато наших братів та сестер не можуть зараз бути поруч зі своїми родинами, у своїх домівках та святкувати це свято, особливо це мається на увазі тимчасово окупований Крим. В наших молитвах до Всевишнього та нашими справами ми намагаємось зробити той час, коли Крим буде вільним від російського окупанта, швидше».

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, привітав усіх мусульман зі святом Курбан-байрам, зазначивши, що сьогодні кримські татари вимушені проводити це свято в Києві та інших містах України по причині окупації Криму. «Але в наших серцях ми завжди пам’ятаємо як проводили ці свята в нас на Батьківщині, в Криму. Наші брати в інших містах теж пам’ятають про це. Маємо надію, що ця несправедливість колись закінчиться, і ми повернемось до себе додому, і будемо разом святкувати наші свята в себе вдома».

По закінченню офіційних звернень і привітань, на сцену вийшли маленькі учасники свята, які прочитали вірші українською та кримськотатарською мовами.

Але на цьому свято не закінчилось, настав час подарунків для дітей і дорослих. Кожен мав змогу отримати цінні подарунки у спеціальних номінаціях: «Наші хафізи», «Нові мусульмани», «Народилась дитина», та інше. Після завершення урочистої частини, всіх частували святковим обідом, а на маленьких гостей чекали подарунки, ігри, змагання, квести, вікторини, конкурси та розваги.

Прес-центр ДУМ АРК

Коментарі закриті.

Повідомляєтся що Ібн ’Умар (нехай буде вдоволений ним та його батьком Аллаг!), сказав:

«Я чув, як Посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага!) сказав: «Іслам зведений на п’яти [стовпах]: свідчити, що немає бога, окрім Аллага, і Мухаммад – Посланець Аллага, звершувати молитву, сплачувати закят, здійснювати паломництво до Дому, постити у Рамадан».