image/svg+xml Смисловий переклад Корану безкоштовно Замовити
uk

КААБА – ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ ТА МІССІЯ

Першою і найголовнішою святинею мусульманського світу беззаперечно є Заповідна мечеть, яка знаходиться в священному місті Мекка. Вона є однією з трьох святинь ісламської віри, до яких згідно з канонами шаріату дозволена проща. На це вказав сам пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллага): «Не можна вирушати в дорогу, крім як до трьох мечетей: до цієї моєї мечеті (в Медині), до Заповідної мечеті (в Мецці) та мечеті аль-Акса».(Аль-Бухарі 1179, Муслім 1397).

Історія Заповідної мечеті дуже цікава й давня, вона сягає своїм корінням глибин, саме тому одна з назв цієї мечеті – «Бейту-ль-акдам», що означає — «найдавніший Дім». Її історія почалася задовго до приходу на цей світ пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага), який, в кінці кінців й прославив цей храм.

Звів цей храм наш прабатько Адам, та Аллаг знає краще. Відомо, що Кааба була першим храмом на Землі для поклоніння Богу:  «Воістину, перший дім(тобто Кааба),зведений людьми – це Дім у Бецці(Мецці), благословення та прямий шлях для світів!»  (Сура «Алі Імран», аят 96)

 

Тобто Господь з самого початку попіклувався про людей, аби в них було священне місце де б вони могли служити віддано Йому одному:

«Аллаг зробив Каабу заповідним домом, опорою для людей, і встановив заборонений місяць і жертовних тварин із прикрасами. Це для того, щоб знали ви — Аллагу відомо те, що на небесах і на землі, і що Аллаг про кожну річ Знаючий!» Значиться в сурі «Аль-Маіда», аят 97.

Раніше вся Заповідна мечеть була представлена лише Каабою, прямокутною будовою, і не було того колосального архітектурного комплексу, який є зараз. Він з’явився набагато пізніше, коли стало необхідністю розширення площі мечеті. Але, не дивлячись, на всю красу і прикрашення мечеті, її центром і кульмінацією залишається Кааба, як місце де робиться таваф (ритуальний обхід), який є своєрідною формою молитви, але динамічної, в русі, саме тому весь час обходу навколо Кааби супроводжується молитвами (дуа), згідно з сунною (повчання) пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллага).

Ібрагім, мир йому, (він же пророк Авраам) є ключовою фігурою, яка відігравала значущу роль у відновленні храму єдинобожжя, який занепав:

«Ось Ми вказали Ібрагіму на місце для Дому: «Нічого не додавай Мені в поклонінні та очищай Мій Дім для тих, хто здійснює обхід навколо нього, звершує молитву й низько вклоняється!» як зазначає це аят 26 з сури «Хадж»

 

Каабу звів Ібрагім разом із своїм старшим сином Ісмаїлом, останній підносив батьку каміння, а батько пророків укладав каміння. Передається, що вони будували Каабу на фундаменті Адама (мир йому). Також до сьогодні збережено місце, на якому стояв Ібрагім, коли клав цеглу і будував Божий Дім. Цей камінь отримав назву «макам Ібрагім», тобто «місце Ібрагіма», на ньому лишились відбитки його ніг, про це місце також згадується в сурі Бакара, аят 125:

«Ось Ми зробили Дім місцем зібрання та захисту для людей. Тож зробіть місце Ібрагіма місцем молитви!» 

З часом, під впливом Сатани і через викривлення істинної віри єдинобожжя, люди впали в багатобожжя, і араби почали робити дерев’яних та кам’яних ідолів навколо Кааби, яким служили і молилися. Навіть передається, що всередині Кааби були зображення Ібрагіма та Ісмаїла (мир їм). Цих ідолів нараховувалось аж 360. Хоч тогочасні араби й лишили деякі сліди релігії Авраама, але в той же час вони внесли в неї багато нового, того що не було її частиною.

Далі вже пророк Мухаммад (мир йому) був тим оновлювачем, який очистив релігію Ібрагіма та її символ – священну Каабу, Заповідну мечеть від ідолів, знищивши їх вщент. До його приходу плем’я курейшитів взялося перебудувати Каабу, бо вона була сильно пошкоджена від повіні. Вони дещо змінили форму Кааби, зменшивши її довжину, піднявши стіни, зробивши дах та вносячи ще деякі корективи. За переказом, курейшити вчинили так, тому що не мали достатньо «чистих» коштів, тобто таких, які не були отримані незаконним шляхом (лихварство, грабунки тощо)  і тому відновили Каабу в тих формах, на які були спроможні.

З пророчою місією останнього посланця Бога – Мухаммада (мир йому), Заповідна мечеть стає центром ісламської цивілізації, окрім хаджу (велике паломництво) та умри (мале паломництво), вона є місцем збору всієї ісламської умми (громади), вона стає символом Ісламу, духовною столицею безмежної ісламської держави. Також пророк Мухаммад (мир йому) вказав на те, що одна молитва, звершена в Заповідной мечеті в сто тисяч разів краща аніж в будь-якій іншій мечеті. Також він вказав на воду Замзам, яка є водою з однойменного джерела, яке витікає з-під Кааби, ця вода благословенна та має великі цілющі властивості. Передається від Ібн Аббаса: «Краща вода на землі – вода «Зам-Зам». Вона має приємний смак і зцілює від хвороб».

Також передається, що пророк Мухаммад (мир йому) сказав: «Воістину, вона — благословення, воістину, вона — ситна їжа» (Муслім)

Також Заповідна мечеть є напрямком молитви (кибла) для мусульман усього світу аж до сьогодні. Мусульманин, де б він не жив, в Африці чи в Азії, в Америці чи Європі, п’ять разів на день звертається в сторону Мекки, в сторону Заповідної мечеті під час намазу. Про це йдеться в Корані:

«Ми бачили, як блукав небом погляд твій. І Ми спрямували тебе до кибли, якою ти будеш задоволений. Поверни ж своє обличчя у бік Забороненої Мечеті! І де б ви не були, повертайте обличчя своє саме у цей бік». (Сура «Бакара», аят 144).

Comments are closed.

İbn Ümer (Allah ondan ve babasından razı olsun) bildirgen edi (aytqan edi):
“Peyğamberimiz (Allahnıñ selâm ve rizası onıñ üzerinde olsun) dedi ki: ” İslam 5 şartta quruldı: Allahtan başqa ilah (tañrı) yoq ve Muhammed Onıñ resulü (elçisi) şeadet etmek; namaz qılmaq; zekât bermek; Allahnıñ Evine hac yapmaq, Ramazanda oraza tutmaq”.